Vesti

1

Proglas DSS: Odustati od Evropske unije

Autor: SA

Izvor: Beta/Novi magazin

Proglas DSS: Odustati od Evropske unije

Izvor: Tanjug

DSS je pozvala danas građane da potpišu proglas kojim od vlasti traži odustajenje od daljeg puta u Evropsku uniju i proglašavanje političke neutralnosti zemlje.

U proglasu DSS-a se optužuje EU da preko Haškog tribunala ponižava Srbiju i da je "bezobzirno ucenjuje" podstičući nove separatističke ambicije u Vojvodini i Raškoj oblasti.

"Ugroženi su naša nacionalna tradicija, privredni razvoj, krhka demokratija, vladavina prava i, ne na poslednjem mestu, sam moralni integritet i samopoštovanje naroda", upozorava ta parlamentarna stranka.

Zato se, kako je navedeno, DSS obraća svima kojima nisu zamrli savest i odgovornost za sudbinu svoga naroda i države s pozivom da kažu "NE" i da se odlučno suprostave ugrožavanju opstanka Srbije.

U proglasu se od vlasti u Srbiji zahteva raskid Sporazuma sa EU o stabilizaciji i pridruživanju i proglašenje političke neutralnosti zemlje.

Predsednik DSS Vojislav Koštunica je na konferenciji za novinare rekao da je ta stranka odlučila da izađe u javnost sa svojim zahtevom da se odustane od evrospkih integracija jer je uverena da je većiha građana protiv članstva u EU uprkos onome što, kako je naveo, rade vlada i državne institucije.

"Test za vladu će biti da li će priznati granicu između Srbije i Kosova i Metohije. To je test za Vladu i skeptičan sam da će ga položiti", istakao je Koštunica.

Predsednik DSS-a je rekao da se ta stranka svojim proglasom obraća javnosti, a ne državnim vlastima, ali je dodao da očekuje da vlasti uvaže mišljenje građana Srbije koji su većinom protiv ulaska zemlje u EU.

"U javnosti ključa negativan stav prema EU. Suočili smo se sa sramnom presudom i suočavamo se sa postavljanjem granica između Srbije i onog dela Srbije koji se zove Kosovo i Metohija", rekao je Koštunica.

"Većina Srba, većina naroda je protiv toga da Srbije bude član EU", istakao je on i dodao da se DSS izlazeći u javnost supostavlja pogrešnoj politici vlasti u Srbiji, ali i vlastima u zemljama EU za koje kaže da "rade o glavi" Srbiji.

Osvrnuvši se na oslobođavajuću presudu, Koštunica je rekao da ta presuda predstavlja "najveći zločin i da ima svoje pokriće u Evropskoj uniji".

"Ucene i poniženja će se nastaviti. Najavljuje se utvrđivanje granice između Srbije i onog dela Srbije koji se zove Kosovo i Metohija", upozorio je Koštuncia na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali najviši funkcioneri stranke.

Potpisivanje proglasa DSS-a će početi u subotu, 24. novembra, u Beogradu, a nakon toga i drugim delovima zemlje.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Belgradese

"Osvrnuvši se na oslobođavajuću presudu (Gotovini i Markaču), Koštunica je rekao da ta presuda predstavlja 'najveći zločin i da ima svoje pokriće u Evropskoj uniji'." Ovaj čovek je ili odvratni manipulator, ili je zaista BOLESNO opsednut mržnjom protiv EU, ili i jedno i drugo. Hajde da se podsetimo činjenica. Međunarodni sud za zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) NIJE osnovala EU, nego UN, na predlog Saveta bezbednosti (u kojem su - kao stalne članice, s pravom veta - Rusija i Kina. Za oslobađajuću presudu su glasala trojica sudija, a sva trojkica su iz država koje NISU članice EU, dok su protiv bila dvojica sudija, i obojica su iz država koje JESU članice EU. Šta građani misle o politici DSS i ljigavoj, mračnjačkoj demagogiji Koštunice, videli smo na poslednjim izborima. Jedva čekam da vidim koliko će ih potpisati ovu bedu i mizeriju od "proglasa"