Mikulaš Dzurinda: Nema Evrope bez Srbije

Lj. BEGENIŠIĆ

18. 11. 2012. u 20:46

Bivši slovački premijer i savetnik Suzane Grubješić govori za „Novosti“. Razgovori Dačića i Tačija ključni. Potrebne reforme u tri oblasti

Znam da Evropa neće biti potpuna bez Srbije i znam da će Evropa sa Srbijom biti samo jača. Napredak vaše zemlje je i u interesu država članica Evropske unije.

Mikulaš Dzurinda, savetnik potpredsednika Vlade za evrpske integracije Suzane Grubješić, dan uoči dolaska u Srbiju, kaže da ga je ovo uverenje motivisalo da prihvati poziv da bude Grubješićkin saradnik.

Ovaj bivši slovački premijer i šef diplomatije poznat je po vrhunskim kontaktima u EU i SAD, gde ga doživljavaju kao energičnog političara koji je u Slovačkoj sproveo ključne ekonomske reforme. Te kontakte on namerava da iskoristi i pomogne Srbiji, a posao u Vladi radi volenterski.

Dzurinda je i ranije pokazivao interesovanje da pomogne Srbiji kao medijator u razgovorima sa Kosovom i zaslužan je za to što Slovačka nije priznala Kosovo.

SASTANAK SA DEŽEROM Mikulaš Dzurinda u utorak dolazi u prvu posetu Srbiji u svojstvu savetnika Suzane Grubješić. Prvi sastanak imaće sa njom, a razgovaraće i sa Vensanom Dežerom, šefom Delegacije EU za Srbiju, kao i sa još nekim državnim zvaničnicima. Dzurinda će održati i predavanje na Fakultetu političkih nauka.

* Da li mislite da će politički razgovori Beograda i Prištine poboljšati položaj Srbije u procesu evropskih integracija? Hoće li pomoći da uskoro dobijemo datum za početak pregovora o članstvu u EU?

- Razgovori premijera Dačića i Tačija su veoma, veoma važni. Ključni, rekao bih. Taj dijalog bi trebalo da otvori prostor i stvori atmosferu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. A normalizacija odnosa nije važna samo zbog dobijanja datuma za početak pregovora, već zbog boljeg svakodnevnog života građana u celom regionu. Vlada je pokazala da ima odlučnosti i tako treba da nastavi.

* Postoji li neki model po kome bi se odnosi Srbije i Kosova mogli urediti, a da je taj model prihvatljiv za Evropu, ali i za obe strane u pregovorima?

- Rešenje ovog pitanja nalazi se, najpre, u rukama Beograda i Prištine. Model koji može da obezbedi održivu i mirnu koegzistenciju Srba i kosovskih Albanaca biće prihvatljiv za sve, uključujući i Evropsku uniju. Verujem da rešenje treba tražiti u najvećoj mogućoj decentralizaciji. Srbija ima istorijsku šansu da reši to teško nacionalno pitanje i da se okrene budućnosti.

* Slovačka nije priznala nezavisnost Kosova. Da li će se ta odluka promeniti u budućnosti?

- Ne očekujem da Slovačka promeni svoju poziciju.

* Šta je bio osnovni motiv da prihvatite ponudu potpredsednika Vlade Suzane Grubješić?

- Moj osnovni motiv je što znam da Evropa neće biti potpuna bez Srbije, kao i bez ostalih zemalja bivše Jugoslavije, da će Evropa sa Srbijom biti samo jača. Srbija je danas sused Evropske unije, a vrednost kuće raste ako ima dobre i jake komšije. Tako da je napredak Srbije zapravo i u interesu zemalja EU. Stalo mi je do Srbije i zato što mnogo Slovaka živi u Vojvodini, a naši narodi su istorijski prijatelji. I, naravno, Novak Đoković.

* Da li ste pripremili spisak saveta koje ćete dati Suzani Grubješić? Jeste li joj već nešto sugerisali?

- Da, već sam pripremio jedan dokument za potpredsednika Vlade. U njemu su predočeni osnovni principi integracije Srbije i moje dugogodišnje iskustvo stečeno u procesu evropskih integracija Slovačke. Razumljivo, ne mogu javno da govorim o detaljima, ali glavni savet je da Srbija treba da bude aktivna i hrabra u tom procesu.

* Šta su najvažniji potezi koje Srbija mora da povuče da bi postala članica EU?

- Potrebne su korenite unutrašnje reforme, pre svega, u ekonomiji, pravosuđu i državnoj upravi. Evropa može da vam pomogne, ali vaše domaće probleme morate da rešavate sami, što će biti lakše ukoliko ste bliži EU. Narod Srbije zaslužuje i efikasniju i pravedniju državu. Na tome treba raditi svaki dan, zbog vaših građana, bez obzira na aplauze iz Brisela. Takođe, Srbija mora da nastavi sa aktivnim pristupom na regionalnim i evropskim forumima, da bi se jasno čuo glas Srbije. Ova vlada je na dobrom putu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Bivši slovački premijer i savetnik Suzane Grubješić

18.11.2012. 21:19

Da li mi to njega plaćamo ili je toliko fini i voli Srbiju, pa volonterski savetuje? Koliko još ovakvih savetnika Srbija plaća?

Odlično zapažanje

18.11.2012. 22:18

@Bivši slovački premijer i savetnik Suzane Grubješić - Molim da se objavi podatak koliko je stranaca na raznim "savetodavnim" mestima u Srbiji.

Dobrinka

18.11.2012. 23:16

@Bivši slovački premijer i savetnik Suzane Grubješić - Srbi,pre svega traze da se Evropska unija pre svega reformise !Zasto? zato jer je vise od 20 godina vodila izvrnutu i zlocinacku politiku protiv srpskog naroda.Ona je kriva za stradanje Srbije i celokupnog Srpskog naroda sa teritorija bivse Jjgoslavije.U tom pogledu od nje nemamo nista nauciti,vec zgrazati se na njihovim zlocinima protiv Srbije.Samo se pitamo kad ce prestati vec jednom slobodarsku Srbiju zaj...., inace ce je Srbija razj.... i tako se od nje odbraniti !

LATIF

19.11.2012. 03:28

@Bivši slovački premijer i savetnik Suzane Grubješić - Srpski narod treba da se reformise,a ne Europska unija,zasto, za to sto je imala Slobodana Milosevica. Dok vi srbi svi ste bili sa njim,i ako ste znali da necete pobediti protv celog sveta.

cole

19.11.2012. 09:40

@Bivši slovački premijer i savetnik Suzane Grubješić - Znam da se pare iz budžeta olako troše na razne gluposti ali kako naši ljudi poslednjih godina vode ovu državu možda bi trebalo iz inostranstva dovesti čitavu vladajuću garnituru.Kad ne možeš sam trčiš kod komšije po pomoć bez obzira šta on misli o tebi.

Ivan grozi

19.11.2012. 10:05

@Bivši slovački premijer i savetnik Suzane Grubješić - Vise su nas upropastili DOS i zuti kartel nego Milosevic i nato zajedno!!!!!

Maja

18.11.2012. 23:18

Gospodin Džurinda treba da bude pravi, čestiti Slovak, naš prijatelj. Ove priče o EU su mu višak. Više ga poštujem u prvom svojstvu.

Stevo Susnjar

19.11.2012. 01:56

Nakon one SRAMNE presude u Hagu pitam se dali da uopste SRBIJA treba da ide u tu EU gde ima puno SRPSKIJE dzelata.

Poslednji Bivsi Optimista

19.11.2012. 02:48

Evropi je zadat fatalni udarac u petak u Hagu. A ovih "prijatelja" uvek ce biti da nas tapsu po, od tapsanja obamrlom ramenu..

Pecanac

19.11.2012. 10:51

@Ilija Ovuka - srbija zaboravlja da NEMA opciju birat EU ili Kosovo ..EU rusija ili ili ili,,,ona se moze samo ulizavat da je neko primi

Dudule

19.11.2012. 07:43

bez referenduma Srbija ne bi trebala da mrdne ni na Zapad ni na Istok, bez obzira da li bi nas tamo neko primio ili ne

Logicar

19.11.2012. 07:49

Sustina koju rezim ne razume je razlika u strpljenju i neznanju. Strpljiva osoba u kratkom vremenu postize visoke rezultate.

crnogorske unije logika

19.11.2012. 12:59

@Ivan grozni - Uradili bi oni ali teska su nastala vremena.

Pecanac

19.11.2012. 10:41

pa da,,srbija velika ekonomska sila,puno ko zavisi od njene industrije, da nije zastave nebi evropa imala sta vozit. takodje da nije FAP; takodje plazme keks,pa cipiripi,,itd itd

Sveto Lipi

19.11.2012. 16:30

Dokle vise s obmanama i prodajom magle, price o polu-istinama i lazima a istina je jasna, sve zemlje koje su clanice EU su clanice alijanse, javno ili prikriveno a narodu u Srbiji se stalno podvaljuje ko debilu, zalosno i sramno!?

VasaS

19.11.2012. 17:22

Pa stvarno se svi trude da izazivaju kolektivno ludilo u Srbiji!Gradjani Srbije su krebili(kreten+debil)pa nemamo cime da mislimo nego cemo samo slusati i upijati!Pa Slovenci bas procvetase otkad udjose u EU,toliko im dobro ide da su pred bankrotom!Pa kad su se oni za,hajde da uvuku i nas!A da ne pricamo koliko nam zemlje EU "zele dobro"!Ma daleko im lepa kuca!Neka samo uzivaju u strajkovima i recesiji!A prezivljavaju zahvaljujuci "muzi" zemalja, poput nas,dajuci im"pomoc" u apsurdnim kreditima

dobrica

20.11.2012. 07:10

Bre Slovak pogledaj svoje dvoriste pa ako ste vi p... u cabar ne teraj te nas aman ako znas za boga