Rompej: Zapadni Balkan prioritet EU

Svetske vesti - Subota 17.11.2012 - 13:07

Predsednik Saveta EU Herman van Rompej istakao je u Beču da je pristupanje zemalja zapadnog Balkana prioritet Unije.

eu eu

On je, prilikom dodele nagrade „Evropska nagrada Kudenhov Kalergi", koja mu je sinoć uručena, rekao da članstvo zemalja zapadnog Balkana u EU znači trajni mir na tim prostorima.

Šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger takođe je ocenio da je mir osiguran samo unutar EU, dok je u susedstvu situacija drugačija.

"U Bosni ili na Kosovu mir može biti održan samo uz pomoć vojnika", naglasio je on.

I Špindeleger se izjasnio za članstvo zemalja zapadnog Balkana u EU. Nagrada „Kudenhov Kalergi" Društva za Evropu uručuje se svake dve godine, a među ranijim dobitnicima su nemačka kancelarka Angela Merkel i bivši šef austrijske diplomatije Alojz Mok.

Rompej je nagradu dobio za svoje zalaganje za Evropu kao kontinent jedinstva i mira, objasnio je princ Nikolaus fon Lihtenštajn, potpredsednik Društva „Kudenhov Kalergi".

Nagrada nosi ime osnivača panevropskog pokreta, diplomate, filozofa i publiciste grofa Riharda Nikolausa fon Kudenhov Kalergija. On je 1922. formulisao viziju politički ujedinjene Evrope, a do smrti 1972. je svoj život posvetio stalnim kontaktima sa državnicima u borbi za slobodu i ujedinjenje kontinenta.

Imao značajan uticaj na uspostavljanje Saveta Evrope. Pre dodele nagrade Van Rompej se sastao sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom sa kojim je razgovarao o finansijskom okviru EU za period od 2014.do 2020.

Fajman je, u izjavi novinarima, ponovio da će se zalagati, na idućem Samitu EU, za zadržavanje povlastice koju je imala Austrija, kao i podsticaja za ruralni region.

Van Rompej je izrazio nadu da će kompromis oko budžeta biti pronađen, ali je dodao da je on veliki izazov. Prema njegovim rečima biće potrebni kompromisi i popuštanja svih. U decembru, on će, kako je najavio, predati predlog za reforme monetarne unije, čiji je glavni prioritet unija banaka.

Tanjug

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: