Rompej: Zapadni Balkan prioritet EU

Predsednik Saveta EU Herman van Rompej istakao je u Beču da je pristupanje zemalja zapadnog Balkana prioritet Unije.

Izvor: B92

Subota, 17.11.2012.

09:41

Default images

On je, prilikom dodele nagrade „Evropska nagrada Kudenhov Kalergi", koja mu je sinoć uručena, rekao da članstvo zemalja zapadnog Balkana u EU znači trajni mir na tim prostorima.

Šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger takođe je ocenio da je mir osiguran samo unutar EU, dok je u susedstvu situacija drugačija.

"U Bosni ili na Kosovu mir može biti održan samo uz pomoć vojnika", naglasio je on.

I Špindeleger se izjasnio za članstvo zemalja zapadnog Balkana u EU. Nagrada „Kudenhov Kalergi" Društva za Evropu uručuje se svake dve godine, a među ranijim dobitnicima su nemačka kancelarka Angela Merkel i bivši šef austrijske diplomatije Alojz Mok.

Rompej je nagradu dobio za svoje zalaganje za Evropu kao kontinent jedinstva i mira, objasnio je princ Nikolaus fon Lihtenštajn, potpredsednik Društva „Kudenhov Kalergi".

Nagrada nosi ime osnivača panevropskog pokreta, diplomate, filozofa i publiciste grofa Riharda Nikolausa fon Kudenhov Kalergija. On je 1922. formulisao viziju politički ujedinjene Evrope, a do smrti 1972. je svoj život posvetio stalnim kontaktima sa državnicima u borbi za slobodu i ujedinjenje kontinenta.

Imao značajan uticaj na uspostavljanje Saveta Evrope. Pre dodele nagrade Van Rompej se sastao sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom sa kojim je razgovarao o finansijskom okviru EU za period od 2014.do 2020.

Fajman je, u izjavi novinarima, ponovio da će se zalagati, na idućem Samitu EU, za zadržavanje povlastice koju je imala Austrija, kao i podsticaja za ruralni region.

Van Rompej je izrazio nadu da će kompromis oko budžeta biti pronađen, ali je dodao da je on veliki izazov. Prema njegovim rečima biće potrebni kompromisi i popuštanja svih. U decembru, on će, kako je najavio, predati predlog za reforme monetarne unije, čiji je glavni prioritet unija banaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: