Capital.ba

Otvoren novi pogon Drekslmajera u Zrenjaninu

15.11.2012. / 13:39

ZRENJANIN, Kompanija Drekslmajer automotiv (Draexlmaier Automotive) svečano je danas, u prisustvu predsjednika Tomislava Nikolića i više ministara Vlade Srbije, otvorila novi pogon u Zrenjaninu, u kojem će proizvoditi kablovske setove za potrebe kompanije Fijat automobili Srbija (FAS) iz Kragujevca.

Njemačka kompanija Drekslmajer automotiv je u Zrenjaninu investirala šest miliona evra u otvaranje ovog pogona, u kojem će posao naći 806 novih radnika.

Kroz Program za podsticaj direktnim investicijama, kojim administrira SIEPA, investicija je podržana sa 5.000 evra po svakom novootvorenom radnom mjestu, saopšteno je ranije iz kabineta ministra finansija i privrede.

Drekslmajer automotiv u Zrenjaninu posluje od 2007. godine, a kablovske komplete izvozi iz Srbije klijentima, među kojima su kompanije BMW, “Folksvagen”, “Mercedes” i “Dženeral motors”.

Nova vlada uspjela je da u prva tri mjeseca rada kompletno stabilizuje državne i javne finansije, izjavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, istakavši da to nije dovoljno jer je i dalje nezaposlenost najveći problem Srbije zbog čega će glavni zadatak biti povećanje domaćih i stranih investicija.

Dinkić je istakao da upravo takve investicije mogu da povećaju zapošljavanje i da će Srbija pojačati aktivnosti u tom pravcu.

On je rekao da sama stabilnost javnih finansija nema smisla ukoliko nema otvaranja novih radnih mjesta.
“Stabilnost javnih finansija će dati pun efekat onda kada uspijemo da riješimo najveći problem Srbije, a to je nezaposlenost”, istakao je ministar finansija.

Dinkić je naglasio da je još prije nekoliko godina kada je Fijat započinjao svoju investiciju u Kragujevcu tvrdio da na jedno radno mjesto u kompaniji Fijat automobili Srbije dolaze još tri do četiri radna mjesta u industriji autokomponenata u Srbiji.

On je dodao da je Fijat do sada u Srbiji zaposlio oko 2.500 ljudi, a da će novom pogonu Drekslmajera u Zrenjaninu biti zaposleno i još više od 700 ljudi koji će proizvoditi kablovske setove za potrebe proizvodnje novog Fijatovog modela Fijat 500L.

Dinkić je rekao da su takve investicije živi dokaz za njegove ranije tvrdnje i da je tako i u drugim gradovima u Srbiji gdje se proizvode komponente za potrebe Fijata.

Otvaranju novog pogona prisustvuju i ministar poljoprivrede Goran Knežević, kao i predsjednik UO kompanije, koja posluje u više od 38 zemalja u Evropi, Sjevernoj Americi i Aziji, Fric Drekslmajer. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!