Svet

Utorak, 28.04.2009.

18:48

Deripaska prodaje akcije Strabaga

Vlasnik ruskog holdinga "Bazni element" Oleg Deripaska je odlučio da se oslobodi blokirajućeg paketa akcija austrijskog građevinskog koncerna Strabag.

Izvor: Tanjug

Default images

Do kraja ove nedelje, suvlasnici te građevinske firme treba da potpišu sporazum, kojim će se akcije vratiti ključnim akcionarima i izvršnom direktoru.

Pri tom će se Deripaska, zadržavajući jednu akciju Strabaga, smatrati za suvlasnika austrijske kompanije zajedno sa "Rajfazen Holding Noe-Vien", Haselsteinerom i Unikom, i dobija opciju za otkup prodatih akcija do kraja godine.

Akcionari Strabaga su uvereni da će Deripaska brzo isplivati iz poslovnih problema i povratiti paket akcija, jer im on otvara vrata na privlačno rusko tržiste.

Kompanija "Rasperia trejding", koja posluje u okviru BazEla kupila je ranije blokirajući paket akcija Strabaga od osiguravajuće kompanije Unika za 1,2 milijarde evra, a za finansiranje transakcije je dobila 500 miliona evra kredita Dojče banke.

Čim se ruski milijarder suočio sa finansijskim problemima, akcionari austrijske kompanije su mu pomogli da refinansira taj kredit. Bazel sada može da vrati dug, ali je prinuđen da se rastane sa akcijama Strabaga.

Ukupna dugovanja kompanija koje kontroliše Deripaska premašuju 25 milijardi dolara. Zbog finansijskih problema, ruski biznismen je već prodao deo svoje građevinske kompanije "Glavstroj-SPb" i deo akcija građevinskog holdinga Hohtief.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

6 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: