Najbolji teniser sveta Novak Đoković završio je sezonu na najbolji mogući način, titulom na završnom Mastersu u Londonu!
U fantastičnom finalu Đoković je posle velike borbe koja je trajala dva sata i 14 minuta savladao branioca trofeja Rodžera Federera sa 7:6(6), 7:5.

Švajcarac je imao brejk prednosti i u prvom i u drugom setu, u drugom je imao i dve vezane set lopte na svoj servis, ali Đoković je još jednom potvrdio zbog čega je najbolji na svetu podsetivši na epsko polufinale US opena.

Odigrao je najvažnije poene najbolje i na kraju je došao do svog drugog trofeja na završnom turniru, prvog u Londonu. Srpskom teniseru ovo je šesti trofej u 2012. godini i 34. ukupno. Bio je ovo 29. duel dva velika rivala i 13. pobeda Đokovića koji će godinu završiti sa 12.920 poena, dok će Federer imati 10.265.

Meč je počeo savrešno po švajcarskog tenisera koji je dobio prvih devet poena i odmah stekao prednost brejka. Novak je na početku delovao nesigurno, napravio je jednu dvostruku servis i još nekoliko neiznuđenih grešaka i tako ulio rivalu dodatno samopouzdanje. Federer je već nakon osam minuta igre imao velikih 3:0.

Tek u četvrtom gemu Novak se 'upisao' posle gema koji je trajao šest minuta, a onda je sačekao loš servis gem rivala, stigao je do brejk prilike i iskoristio je za 3:2. Uspeo je Đoković da dobije i naredni gem koji se igraop na razliku i na taj način je vratio meč na početak (3:3). Naredna dva gema relativno lako su dobili teniseri koji su servirali, a onda je Đoković uspeo da napravi novi brejk. 

Najbolji svetski teniser izborio se za tri brejk šanse, poveo je sa 5:4, ali nije rešio set u svoju korist iako je imao 30:0 i set loptu u desetom gemu. Napravio je nekoliko laganih grešaka i praktično vratio Švajcarca u meč. Propuštena prilika u desetom gemu i jedan pad koji je raskrvario Novakov lakat u 11. uticali su da srpski teniser loše počne 12. gem. Federer je imao 0:30, ali usledili su sjajni servisi Đokovića koji je izborio taj-brejk.


Drama nije mogla da se izbegne ni u 13. gemu. Đoković je dva puta ispustio mini-brejk prednosti, ali se u finišu izborio za set loptu koju je Federer na volšeban način spasao. Đoković je ipak ostao smiren, napravio je novi mini-brejk a onda je odigrao sjajanu forhend dijagonalu za 1-0 posle 62 minuta igre (8:6). 

Nakon maratonskog prvog seta usledio je maratonski prvi gem drugog seta. Trajao je 11 minuta, obojica su propustili brojne prilike, a Federer je na kraju iskoristio četvrtu brejk loptu i kao i na startu meča poveo je sa 1:0. Usledilo je nekoliko mirnijih gemova, a veliku priliku da se vrati u drugi set Đoković je propustio u osmom gemu. Imao je srpski teniser brejk loptu, imao je još nekoliko prilika kod izjednačenja, ali Švajcarac je ipak uspeo da povede sa 5:3 i dođe na korak od izjednačenja u setovima.


Imao je Švajcarac sve u svojim rukama, imao je 40:15 i dve set lopte na svoj servis, ali Đoković je vratio nekoliko prvih servisa rivala i pravo niotkuda je dobio četiri vezana poena za izjednačenje (5:5). Iako je delovalo da je treći set neminovan, Novak je bukvalno u pet minuta sve okrenuo u svoju korist. Poveo je sa 6:5, a onda je ponovo pritisnuo servis Švajcarca, stigao je do meč lopte koju je iskoristio fantastičnom bekhend paralelom. 



(B92)

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар