• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Senić: Sa MMF-om u dve faze

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić izjavio je da su predstavnici srpskih vlasti sa misijom MMF-a danas počeli razgovore o sklapanju aranžmana o saradnji, koji će se odvijati u dve faze.

Najpre ćemo u narednih sedam dana govoriti o svim temama koje se tiču makroekonomskih projekcija, fiskalne konsolidacije, pozicije Narodne banke Srbije, a nakon toga, u drugoj fazi razgovora početkom naredne godine, konkretnije bismo dogovorili detalje buduće saradnje, rekao je Senić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, današnji razgovori sa MMF-om bili su veoma otvoreni i protekli su u dobroj atmosferi, a predstavnici Fonda podržali su napore za veliku fiskalnu konsolidaciju koju Vlada namerava da sprovede tokom 2013. godine.

Razgovorali smo i o srednjoročnim fiskalnim projekcijama, o tome kojim tempom vratiti javni dug u okvire zakonske od 45 odsto BDP-a, strukturnim reformama u javnom sektoru, reformama penzijskog sistema i tržišta rada, precizirao je Senić.

"Tako da je spektar naših tema veoma širok i mislim da su ovo razgovori, koji su veoma intenzivni, kvalitetni i pre svega otvoreni sa obe strane", istakao je državni sekretar.

Senić je objasnio da se druga faza pregovora očekuje početkom naredne godine, kada bi se konkretnije razgovaralo o detaljima buduće saradnje sa MMF-om i na kraju te druge faze mogao bi da bude zaključen novi aranžman.

Misija će početi, ali ne i zaključiti, razgovore o mogućem programu sa Fondom. Ukoliko bude postignut dovoljan napredak, razgovori o programu će biti nastavljeni tokom misije koja će uslediti posle ove", izjavio je stalni predstavnik MMF u Srbiji Bogdan Lisovolik.

Na čelu misije MMF biće Zuzana Murgasova a srpski ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je ranije da će sa MMF-om u Beogradu razgovarati o planu srednjoročnih strukturnih reformi, a da se krajem januara ili početkom februara 2013. očekuje i dolazak pregovaračke misije o eventualnom novom aranžmanu.

Prethodni aranžman MMF-a sa Srbijom je prekinut u februaru zbog toga što se vlada Mirka Cvetkovića, kao i neke ranije srpske valde, nije pridržavala dogovorenog i prekoračila je procenjene mogućnosti ekonomije u nekoliko najvažnijih parametara.

(MONDO/Agencije Foto Tanjug Jaroslav Pap)





Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image