Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Predstavljamo: Stokholm

Predstavljamo: Stokholm

Glavni i najveći švedski grad, Stokholm je političko, privredno, upravno i kultruno središte Švedske, a jedan je od gradova svetskog i evropskog značaja…

Klima je umerenokontinentalna, a zbog severnijeg položaja grada, dnevna svetlost varira od više od 18 sati sredinom leta, do samo šest sati krajem decembra. Ipak, temperature su blage: zimi je prosek između -5 i 1°C, a leti od 20 do 22 °C. Sneg pada od decembra do marta.

Pored dva manja aerodroma, na 37 kilometara od centra Stokholma nalazi se međunarodni aerodrom „Arlanda“.

U gradu se nalazi Kraljevska švedska akademija nauka, Karolinski institut i Švedska akademija, a to su ustanove čiji članovi određuju dobitnike Nobelove nagrade.

Stokholm je poznat po očuvanom starom jezgru – Gampa Stan, koje odlikuje nepravilna mreža uzanih ulica i trgova na ostrvcetu Helgeandholmen. Po površini parkova, aleja i park-šuma, Stokholm je jedan od prvih gradova na planeti. Noviji, moderniji deo nalazi se severno od Starog grada i prepoznatljiv je po bulevarima, palatama i zdanjima uprave i kulture. Grad je već decenijama stecište savremene arhitekture, pa je tokom poslednje decenije „niklo“ mnogo novih četvrti i prelepih „hajtek“ zgrada.

Za turiste najznačajnije su Nemačka crkva u Gampi, Kuća plemića, Bodne dvorac i Državni univerzitet, zatim Kraljevska švedska opera, Gradska kuća i Stokholmsko gradsko čitalište. Ima dosta muzeja i galerija, a stokholmski metro često nazivaju „najdužom umetničkom izložbom na svetu“.

Pored pozorišta, bioskopa, zabavnih parkova, najpopularniji sportovi su fudbal, hokej na ledu i klizanje. Krajem jula se svake godine održava Stockholm Pride, a sredinom novembra najveći festival – Stockholm International Film Festival. (danubeogradu.rs; sve fotografije: Wikimedia)

[slideshow id=19]

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.