Srbija

Sreda, 07.11.2012.

19:09

"Srbiji ne treba nuklearka"

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da Srbiji nije potrebna nuklearna elektrana.

Izvor: Tanjug

Default images

Mihajlovićeva kaže da je je izgradnja i održavanje takvog objekta skupa, a struja iz njih bi mogla da stigne tek za 15 godina.

Mihajlović je na Konferenciji studenata ekonomije, koja se održava na Zlatiboru od 7. do 11. novembra, rekla da u narednih 50 do 70 godina, sa kakvom god projekcijom potrošnje električne energije da se računa, Srbiji ne treba nuklearna elektrana, i da ima dovoljno obnovljivih izvora energije i vodnog potencijala.

Ona je u tom kontekstu posetila da je u planu izgradnja hidroelektrane "Đerdap 3" koja će proizvoditi sedam milijardi kilovat časova električne energije čime će biti zadovoljene potrebe Srbije, ali i dovoljno električne energije za izvoz.
Na pitanje studenata da li će Srbija graditi nuklearnu elektranu, ministarka Mihajlović je odgovorila da ne vidi zašto bi se razmišljalo o nuklearkama, umesto da se razmišlja o obnovljivim izvorima energije kojima Srbija raspolaže.
Mihajlović je, takodje, ukazala da Srbija nema jasno definisane granice, a da bi gradili nuklearnu elektranu, istakla je, morate da imate veliku podršku, potpuno drugačiji medjunarodni i regionalni status i jasnu i čvrstu politiku.
Ona je podsetila da je bilo govora o tome da Srbija učestvuje u izgradnji nuklearke u Bugarskoj, ali bi to onda značilo da zemlja mora da se zaduži, a električnu energiju bi dobila tek za 15-ak godina.
S druge strane, dodala je ministarka, Srbija bi morala da učestvuje u plaćanju, održavanju i odvoženju radioaktivnog otpada shodno svom udelu u izgradnju nuklearke i to su sve razlozi zbog kojih Srbiji ne treba nuklearna elektrana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

6 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: