Uzroci i simptomi osjetljive kože: Zatezanje, iritacije, crvenilo…

Ilustracija (Foto: Hylunia.com)

Osjetljiva koža je karakteristična po pojačanim reakcijama na vanjske utjecaje. Te reakcije se manifestiraju kao zatezanje kože, periodične iritacije, crvenilo, prištići, svrbež, osip, perutanje.

Osjetljiva koža je karakteristična po pojačanim reakcijama na vanjske utjecaje. Te reakcije se manifestiraju kao zatezanje kože, periodične iritacije, crvenilo, prištići, svrbež, osip, perutanje.

Ilustracija (Foto: Hylunia.com)

Neki dermatolozi smatraju da je to stanje kože, drugi da je to tip kože sam za sebe. Neki, pak, kažu da je oboje. U slučaju da se pojavi reakcija na uporabu krivog kozmetičkog proizvoda ili propisanog lijeka, onda je to stanje kože. U slučaju da je genetski predodređeno i da koža nasljedno ima slabiju barijeru, onda je to tip kože, donosi Spa-wellness.com.hr.

Međutim, ono u čemu se svi stručnjaci slažu je da se takva koža mora tretirati s posebnom pažnjom.

Uzroci osjetljive kože mogu biti:

1. Kriva uporaba proizvoda za njegu kože.

2. Uzimanje određenih lijekova.

3. Hormonalni poremećaji i poremećaj imunološkog sustava.

4. Kronični stres.

5. Alergije.

6. Okoliš (zagađenje, hladna ili vruća voda i sl.).

7. Životni stil koji uključuje pušenje, alkohol, razne dijete.

U većini slučajeva, navedeni uzroci dovode do smanjene funkcije zaštite kože. Epiderma i stratum corneum (rožnati sloj) su odgovorni za normalno funkcioniranje zaštite barijere kože. Lipidi u rožnatom sloju, kao i sebum, sprječavaju ishlapljivanje vode i ulazak bakterija, alergena i iritanata.

Poremećaj zaštitne barijere kože omogućava navedenim faktorima da prodru u dublje slojeve kože i uzrokuju upalu i iritaciju. Ako osjetljiva koža nije pravilno tretirana i stanje se pogorša, to može dovesti do ozbiljnijih kožnih oštećenja.

Nekoliko kožnih bolesti se povezuje s osjetljivom kožom: urtikarija, ekcemi i rosacea. Ova stanja se pojavljuju kod pojedinaca koji imaju pretjerano osjetljivu kožu.

Mnogi ljudi misle da imaju osjetljivu kožu, ali to, ustvari, nije točno. Ako se koža iziritira, to može biti samo reakcija na neki novi kozmetički proizvod ili se može pojaviti alergija na dosadašnji korišteni proizvod. Iritacija može također biti reakcija na promjenu godišnjeg doba ili na preveliki stres.

Poveznice: Osjetljiva koža, Stres, Alergija, Kozmetika, Hormonalni poremećaji, Iritacija




Povezano