Dragan Đilas, pretedent za mesto predsednika Demokratske stranke i aktuelni zamenik Borisa Tadića na jučerašnjoj sednici Glavnog odbora DS u delu zatvorenom za javnost uopšteno je govorio o planovima za buduće delovanje demokrata posle Izborne skupštine koja će biti održana 25. novembra, kao i o promenama Statuta i Programa stranke, saznaje Danas od izvora koji su bili prisutni zasedanju GO.

Đilas je zamerio stranačkim kolegama što u javnosti nisu dovoljno promovisali uspehe, poput „Kolubare“ i „PKB“. On je poručio da neće biti revanšizma prema onima koji su podržali Tadića u izbornoj utakmici, ali je zatražio da Vuk Jeremić vrati poslanički mandat, jer ne doprinosi radu stranke i iz Njujorka ne može da obavlja posao koji mu je mandatom u Skupštini Srbije poveren.

Jeremić je u svom govoru, koji je naišao na odobravanje većine članova GO, poručio da neće vratiti mandat, jer ga je zasluženo stekao dok je bio ministar spoljnih poslova, ali i angažmanom u izbornoj kampanji. Jeremić je kritikovao dogovor Tadića i Đilasa rekavši da stranka nie na pravom putu kada se lošim dogovorom dva pojedinca „suspenduje“ demokratija u DS.

Kako saznajemo, Tadić se neće kandidovati za predsednika DS, što znači da je Đilasu otvoren put ka poziciji lidera DS. Na sednici GO usvojene su izmene Statuta stranke i programska deklaracija u skladu s dogovorom Tadića i Đilasa.

Đilas je zamerio stranačkim kolegama što u javnosti nisu dovoljno promovisali uspehe, poput „Kolubare“ i „PKB“. On je poručio da neće biti revanšizma prema onima koji su podržali Tadića u izbornoj utakmici, ali je zatražio da Vuk Jeremić vrati poslanički mandat, jer ne doprinosi radu stranke i iz Njujorka ne može da obavlja posao koji mu je mandatom u Skupštini Srbije poveren.

Jeremić je u svom govoru, koji je naišao na odobravanje većine članova GO, poručio da neće vratiti mandat, jer ga je zasluženo stekao dok je bio ministar spoljnih poslova, ali i angažmanom u izbornoj kampanji. Jeremić je kritikovao dogovor Tadića i Đilasa rekavši da stranka nije na pravom putu kada se lošim dogovorom dva pojedinca „suspenduje“ demokratija u DS.

Dragan Šutanovac, potpredsednik DS, zahvalio se lokalnim odborima što su ga kandidovali da ostane na toj poziciji, ali je poručio da neće da kvari dogovor Tadića i Đilasa i da neće ići u izbornu trku zarad jedinstva u stranci, nakon čega je dobio veliki apaluz. Branimir Kuzmanović, predsednik beogradske opštine Vračar i jedini koji je dosad podneo kandidaturu za predsednika DS, rekao je da od te kandidature neće odustati, kao i da se dogovorom Tadića i Đilasa ne može ograničiti pravo bilo koga da se bori za reforme u stranci.

U delu sednice otvorene za javnost, Tadić je rekao da su se nad strankom nadvile opasnosti, od kojih je jedna i podela, dodajući da da treba da „zastanemo i razmislimo kakva bi bila konsekvenca podela u DS“, ne samo po članove nego po čitavo društvo.

„DS je pravila greške u prethodna tri meseca. Jedinstvo je imperativ. Jedinstvo je pitanje od najvećeg značaja za DS“, rekao je Tadić. Prema njegovim rečima, postoji opšta saglasnost da su, nakon četiri godine direktnog učešća u vlasti, stranci potrebne reforme kako bi što pre ponovo preuzela vlast i menjala srpsko društvo na bolje.

On je apelovao da različite političke grupacije unutar DS postignu konsenzus o programu i radu stranke kako bi se izbegla podela koja bi bila katastrofalna za srpsko društvo. „Moj apel je da idemo prema konsenzusu, da idemo prema najmanjem mogućem sadržaocu naših zajedničkih politika“, naglasio je Tadić.

Predsednik DS je rekao da je on insistirao na socijaldemokratskom profilisanju stranke, pošto je trenutno najveći problem siromaštvo, dodajući da će biti formirani posebni timovi za saradnju sa sindikatima kako bi se putem socijalnog dijaloga rešavali problemi siromašnih. On je predložio i osnivanje etičkog odbora stranke koji bi preventivno delovao u slučaju zloupotreba. „Bez bolje kadrovske politike neće biti dobro ni u DS“, ocenio je Tadić i ukazao da je stranka u teškom položaju zbog gubitka izbora.

Tadić je ukazao na to da je postignuta saglasnost da Predsedništvo stranke dobije šira ovlašćenja, da resorni odbori dobiju institucionalnu snagu i da budu mesto gde će najstručniji davati rešenja i predlagati kandidate za najviše položaje.

Da podsetimo, Izborna skupština DS prvobitno je bila zakazana za 10. novembar, ali su se Tadić i Đilas dogovorili o odlaganju, da bi se u međuvremenu razmotrili uslovi koje je aktuelni lider DS postavio da bi odustao od kandidature za predsednika.

Živković napustio DS

„Demokratska stranka već više od osam godina nije demokratska, a od danas više nije ni stranka… To su razlozi zbog kojih, nakon dvadeset godina, prestajem da budem član DS“, napisao je juče na svom Fejsbuk nalogu Zoran Živković, dotadašnji funkcioner stranke i bivši premijer Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari