Život i ljudi

0

Samo Nemci ne psuju o seksu

Autor: MP

Izvor: Tportal/Novi magazin

Samo Nemci ne psuju o seksu

Nemački lingvista Hans-Martin Gauger u knjizi "Vlažno i prljavo, bavio se psovanjem i vulgarizmima u različitim evropskim jezicima, ustanovivši da se Nemci u psovanju značajno razlikuju od drugih.

Jasno je da reč "sra...e" postoji i u drugim evropskim jezicima, ali se kod Nemaca gotovo sve psovke zasnivaju na fekalijama.

Na prostoru bivše Jugoslavije, na primer, jedna od najpoznatijih psovki uključuje seksualni odnos sa majkom. Ima često i poziva na oralni seks i pominjanja polnih organa.

Slično je, objašnjava Hans-Martin Gauger, i u većini ostalih evropskih jezika, naročito romanskih.

Jedan od poznatijih primera je fizički obračun fudbalera Materacija i Zidana na Svetskom prvenstvu 2006, kada je Italijan završio na zemlji, jer je Francuzu rekao da će mu "povaliti sestru, ku..u".

Sa kim ko u psovkama metaforički ima seksualni odnos, to je, naravno, i stvar specifičnog naroda i njegove kulture, ali nema sumnje da sve pršti od seksa, seksualnosti i polnih organa, piše T portal.

Nemci se, međutim, uglavnom fokusiraju na fekalije, a jedna od njihovih vulgarizama sa kojim su upoznati gotovo svi evropski narodi glasi "Šajze" (Scheisse). 

Kada se psuje o psovanju drugih, onda im se poručuje da se bave sa "Griff ins Klo", odnosno kopanjem po WC šolji.

Psovke koje imaju osnovu u seksu česte su u holandskom i engleskom, dok su Šveđani izuzetak po tome da im je većina psovki religijski usmerena.

Hans-Martin Gauger smatra da nemačka specifičnost nije nužno loša stvar,  jer se u psovkama seksualne podloge često skriva omalovažavanje žena, ali i ponižavanje telesnog i duhovnog užitka koji je rezultat seksualnih odnosa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR