Oktobarska plata zaposlenih u obrazovanju, koja se isplaćuje u novembru, biće veća u proseku za 800 dinara. Toliko, naime, iznosi obećana povišica od dva odsto, koju je krajem avgusta Vlada Srbije ponudila sindikatima obrazovanja.


– Prosečna plata u obrazovanju je oko 42.000 dinara, što znači da će povišica biti oko 800 dinara. Neko će dobiti i više, jer su plate na fakultetima i do 100.000 dinara. Plate se isplaćuju iz dva dela, 5. i 20. u mesecu, tako da mislim da je realnije da povišica bude uz drugi deo. Ovo povećanje se ne odnosi samo na obrazovanje, već na sve zaposlene u javnom sektoru – kaže za Danas Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije.

Komentarišući nedavnu izjavu ministra prosvete i nauke Žarka Obradovića da će pregovori sa sindikatima biti nastavljeni, Pavlović kaže da „danima čekaju da ih ministar pozove na razgovore o predlogu novog protokola o platama za iduću godinu“. Prema ranijim najavama, zaposlene u prosveti naredne godine očekuju još dva povećanja – u aprilu za dva odsto i u oktobru, ali će procenat te povišice zavisiti od mogućnosti budžeta. Sindikati procenuju da će biti svega 0,5 odsto. Sindikati traže i da u protokol bude uneta odredba o korekciji koeficijenata, kojom bi se u naredne tri godine uspostavio raniji odnos između najniže i najviše plate od jedan prema tri. Branislav Pavlović kaže da o dinamici „peglanja“ koeficijenata tek treba da se razgovara sa vladom i da mu to u ovom trenutku više liči na „teorijsku postavku“.

– Mi jesmo insistirali da pitanje korekcije koeficijenata uđe u protokol, ali ne znam kako će to da bude realizovano u 2013. godini, kada je prema predlogu budžeta za narednu godinu prosveti i nauci smanjen budžet. Svaka promena zahteva više novca. Raniji odnos između najniže i najviše plate u obrazovanju je narušen uspostavljanjem minimalne cene rada. Sada su nam četiri kategorije zaposlenih pale na minimalac. Administrativni radnici sa četvrtim stepenom stručne spreme imaju istu ili za hiljadu, dve veću platu od tetkica i domara, a da nema minimalca razlika bi bila pet, šest hiljada. Ljudi su nezadovoljni zbog ovakvog stanja – kaže Pavlović.

Predsedništvo Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije odlučilo je da neće potpisati protokol, jer, kako tvrde, vlada ne nudi nikakve garancije da će u naredne tri godine vratiti odnos između najniže i najviše zarade na jedan prema tri, pošto su za to potrebna znatno veća sredstva od planiranih.

– Ponuđeno povećanje zarada za oktobar i april iduće godine je daleko od dogovora sa prethodnom vladom i Zakona o budžetu za 2012. godinu, po kome je planiran rast na nivou inflacije za prethodnih šest meseci, čime bi se bar održao korak sa rastom cena na malo i sačuvao realan nivo zarada. Pošto je inflacija dvostruko veća od ukupnog povećanja zarada u 2012. godini, ovo bi značilo da sindikati treba da prihvate novi pad realnih zarada koji traje još od 2009, a nastavlja se i u narednom periodu. Kada se ovome doda povećanje PDV-a sa 18 na 20 odsto, ponuđena dva procenta su već unapred anulirana – smatraju u Uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari