Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijem Hejg istakao je tokom susreta s predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem da njegova država pozdravlja odlučnost koju Srbija pokazuje na svom evropskom putu, saopšteno je iz kabineta srpskog predsednika.

Hejg, koji je juče posetio Beograd u okviru regionalne turneje, poručio je da je želja Britanaca da „sve zemlje regiona postanu deo EU“ i da su „spremni da pomognu u uspostavljanju što boljih odnosa među zemljama Balkana“.

Nikolić je rekao sagovorniku da Srbija želi članstvo u EU i da je „zbog tog cilja, ali i iz sopstvenih interesa“ spremna da ispuni uslove za pridruživanje. Govoreći o problemu Kosova, Nikolić i Hejg su se saglasili da je neophodno sva sporna pitanja rešavati razgovorima između Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju. U tom kontekstu, Nikolić je ukazao da je prošlonedeljnim sastankom srpskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija „Srbija ušla u završnu fazu pregovora s Prištinom i da je voljna da u cilju rešavanja problema Kosova učini mnoge kompromise, ali da će to očekivati i od albanske strane“.

Šef Forin ofisa juče je odvojeno razgovarao s premijerom Ivicom Dačićem, potpredsednicima vlade Aleksandrom Vučićem i Suzanom Grubješić, ali i s predsednikom DS Borisom Tadićem.

Kako je Danasu rečeno u Vladi Srbije, „u gotovo dvočasovnom razgovoru tokom ručka u rezidenciji britanskog ambasadora Majkla Devenporta, Hejg i Vučić razgovarali su o Kosovu, EU integracijama i britanskim investicijama u Srbiji“. Naš izvor navodi da je to bio „najduži razgovor koji je britanski ministar imao sa srpskim zvaničnicima“.

Pre dolaska u Beograd Hejg je posetio Prištinu, gde se susreo s Tačijem i predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom. Tokom boravka na KiM šef britanske diplomatije je izjavio da „pozdravlja razgovore o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“. Prema njegovim rečima, „karta Evrope je zacrtana i ne može biti promena granica“.

Predrag Simić, profesor na Fakultetu političkih nauka, ocenjuje za Danas da se Hejgove poruke Beogradu i Prištini mogu tumačiti kao nagoveštaj da će Srbija promeniti politiku prema Kosovu.

„Evidentno je da britanski zvaničnik dolazi u Beograd u neobičnim trenucima, kao što je bio slučaj u avgustu 2010, kada je Srbija trebalo da usaglasi sa EU tekst rezolucije o Kosovu. U tom kontekstu, moguća je promena u kursu Beograda i ostaje pitanje koliko će buduća politika biti teška za Dačićevu vladu. Očigledno je da se Zapadu žuri kada je reč o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine“, smatra Simić.

Klintonova i Eštonova stižu zajedno

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, zajedno sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, posetiće Beograd i Prištinu u sredu, 31. oktobra, saopšteno je juče u Briselu. To će biti regionalna turneja dve šefice diplomatije.

Prva tačka posete biće Sarajevo, gde će Eštonova i Klintonova 30. oktobra razgovarati sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine i „preneti im podršku evropskoj perspektivi za jedinstvenu i suverenu BiH“. One će, takođe, „apelovati na lidere da se suoče sa izazovima i nastave reforme“.

Dan kasnije, Eštonova i Klintonova će posetiti Beograd i Prištinu, kako bi podržale dijalog u cilju normalizacije odnosa. Planirano je da u Beogradu razgovaraju s predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem. U Prištini će se sastati s predsednicom Atifetom Jahjagom i premijerom Hašimom Tačijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari