Život

Utorak, 23.10.2012.

12:47

Kit koji je naučio da govori (VIDEO)

Beluga kit po imenu Nok, naučio je da imitira ljudski glas i to tako verodostojno, da je ubedio ronioca da je još jedan čovek s njim pod vodom.

Izvor: B92

Default images

Zaposleni u Nacionalnoj fondaciji za morske sisare u San Dijegu 1984. čuli su mumlanje koje je dopiralo iz akvarijuma u kom su se nalazili kitovi i delfini. Zvuk je podsećao na čavrljanje ljudi.

Shvatili su šta se događa tek kad je jedan ronilac izašao na površinu i pitao kolege: “Ko mi je rekao da izađem?”

Naime, reči je izgovorio mužjak beluge, a akustična analiza potvrdila je da su zvuci nalik ljudskom glasu nekoliko oktava niži od tipičnog zova kitova.

Istraživanje je objavljeno u naučnom žurnalu “Current Biology”.

Autori su napisali da je Nok čak u stanju da govori po komandi i uspeli da prouče kako je prilagodio pritisak u nosnim šupljinama kako bi mu glas bio dublji od uobičajenog oglašavanja kitova.

“Kit je čuo ne samo glasove ljudi sa površine, nego i tokom komunikacije ronilaca. Kada je ronilac pomislio da mu je neko rekao da izađe napolje, zaključili smo da je Nok više puta ponovio reč ‘out’ (napolje)”, stoji u izveštaju.

Posle četiri godine imitiranja ljudi, Nok je dostigao zrelost i izgleda izgubio sposobnost da oponaša ljudski glas.

Vratio se pesmi kitova i umro pre pet godina.

Delfini i papagaji mogu da nauče šeme oponašanja ljudskog govora, ali retko to rade spontano.

Ova studija nije prva koja se bavila kitovima i njihovim oglašavanjem. Naučnici su već utvrdili da ovi morski sisari mogu da zvuče kao deca.

Čuvari Akvarijuma u Vankuveru tvrdili su da su čuli kako jedan od belih kitova izgovara svoje ime - Lagosi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: