Ešerihija zatrovala Han

Lokalne vesti - Ponedeljak 22.10.2012 - 14:15

Epidemija u Vladičinom Hanu ne jenjava, a broj obolelih je u porastu, potvrdila je u ponedeljak Eržika Antić, direktor vranjskog Zavoda za javno zdravlje.

Sa lica mesta Sa lica mesta
Na Infektivnom odeljenju vranjske Bolnice  zadržana su još tri pacijenta, tako da epidemja sada obuhvata 43 lica, među kojima je 12 dece.   
 
Prema njenim rečima, rezultati dosadašnjih ispitivanja pokazali su da se radi o vodenom prenosu zaraze, zbog povećane količine bakterije ešerihije coli fekalnog porekla u dva lokalna vodovoda ove opštine.
 
Antićeva kaže da su epidemiološka ispitivanja u toku. 
 
Ona objašnjava da je u jednom od dva zagađena lokalna vodovoda, u selu Bogoševo, uzorkovanjem ustanovljeno  prisustvo fenola.
 
Epidemiolog Goran Ristić kazao je da je epidemijsko javljanje u toku.
 
- Videćemo da li ćemo otkriti još novoobolelih, ili zaraženih koji su imali simptome koji su prestali. 
 
Da li će ovo epidemijsko javljanje da ostane samo na tome ili će biti izolovani patogeni uzročnici bakterijskog ili možda virusnog porekla tipa hepatita A koji je uzročnik zarazne žutice, pokazaće rezultati – objašnjava Ristić.  
 
Prema njegovim rečima pitanje je da li će ljudi prestati sa upotrebom vode iz  pomenutih vodovoda kako ne bi došlo do širenja epidemije.
 
-  Mi smo dali preporuku za zatvaranje tih vodovoda, ali nemamo nadležnost da to i uradimo. O tome odlučuje lokalna vlast – kaže Ristić.
 
Oboleli su prema njegovim rečima na sreću imali lakšu kliničku sliku  bez dodatnih komplikacija. 
 

U Han je stigao i kamion vode "Knjaz Miloš", koje je ova fabrika poslala kao prvu pomoć stanovnicima Hana.  

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: