Nikolić: Šumarice opomena svima

Tanjug

21. 10. 2012. u 11:15

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u nedelju sa stratišta u Šumaricama kod Kragujevca da narodi nikada ne stoje iza zlikovaca

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u nedelju sa stratišta u Šumaricama kod Kragujevca da narodi nikada ne stoje iza zlikovaca, ali i da zločin od pre 71. godine u tom mestu treba da bude opomena za sve.

Predsednik Nikolić je na obeležavanju 21. oktobra, Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, položio venac na spomenik "Peto tri" i prisustvovao "Velikom školskom času".

Vence su položili i delegacije Skupštine Srbije, grada Kragujevca, ministarstva odbrane i diplomatije, kao i ministri prosvete Žarko Obradović, energetike Zorana Mihajlović, kulture Bratislav Petković, a prva među stranim delegacijama to je učinila delegacija ambasade Nemačke.

DRŽAVNI PRAZNIK Ove godine 21. oktobar se prvi put obeležava kao državni praznik – Dan sećanja na srpska žrtve u Drugom svetskom ratu, pošto su u novembru prošle godine usvojene izmene Zakona o državnim i drugim praznicima.

"Mislim da je ovo dobra opomena za sve i drago mi je što je tu i njegova ekselencija ambasador Nemačke, koji je i time dokazao veličinu svog naroda, jer narod nikada ne stoji iza zlikovaca", rekao je Nikolić.

Moleban stradalima služio je vladiika šumadijski Jovan sa sveštenstvom.

Kraj humke streljanim venac su prvi položili i predstavanici Prve kragujevačke gimnazije, iz čijih učionica je na desetine dece i profesiora dovedeno na streljanje 21. oktobra 1941. godine.

U okviru antiratne manifestacije Veliki školski čas, četrdesetak glumaca i statista izvelo je scenski prikaz poeme "Oni su ušli u naš dom" Jovana Zivlaka, za koju je muziku komponovao Miroslav Štatkić, a scenografiju je uradio Milivoje Štulović.

Ove godine 21. oktobar se prvi put obeležava kao državni praznik – Dan sećanja na srpska žrtve u Drugom svetskom ratu, pošto su u novembru prošle godine usvojene izmene Zakona o državnim i drugim praznicima.

Iz kragujevačkih "Šumarica" svake godine u svet se šalje poruka da se nikad ne sme ponoviti zločin iz Drugog svetskog rata kada su nacističke snage masovno streljale hiljade muškaraca, žena i dece.

Prema prikupljenim podacima u "Šumaricama" je ubijeno 2.792 civila, među kojima 270 dece od kojih je najmlađi imao 11 godina.

Na suđenju naciustima za ratne zločine, u Nirnbergu, prihvaćeno je da je kragujevačkim "Šumaricama" streljano oko 7.000 građana.

Povod za streljanje, koje trajalo od 7 sati izjutra do 14 sati, tog 21. oktobra 1941. godine, bili su nemački gubici u borbi za četničkim i partizanskiom jedinicama 16. oktobra na putu Kragujevac - Gornji Milanovac.

U toj borbi Nemci su imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

D. Morrissey

21.10.2012. 14:45

A ne gos. Nikolicu ne samo Sumarice, nego i 1999 godina kada je Srbija bila zverski rusena i civili bili ubijani. A to nesme da se kaze sada jel vasi prijatelji sa Zapada prate sta vi govorite. Civile necemo da zaboravimo pogotovo malu Milicu i malog Dimitrija koji su ubijeni...