Četvrtak, 18.10.2012.

18:56

"Podele oko datuma Bajrama vređaju"

Poglavar IZ u BiH Mustafa Cerić poručio je da je neslaganje o datumu početka Kurban bajrama, jednog od dva najveća muslimanska praznika, vređanje muslimana.

Izvor: Tanjug

Default images

On je zapitao ko je odgovoran zbog toga što se ovih dana muslimani dele i udaljuju jedni od drugih zbog oprečnih metoda oko određivanja početka lunarnog meseca što, kako tvrdi, unosi uznemirenost i razočaranje u muslimanski narod.

Muslimani, kaže Cerić, ne znaju da objasne sebi, a ni komšijama ni prijateljima, zašto nema jedinstvenog muslimanskog kalendara iz Meke koji bi važio za ceo svet, kao što je Kibla.

"Razilaženje oko dana Arefata i Kurban bajrama nanosi veliki duševni bol muslimanima širom sveta. To stanje je nedopustivo i neodrživo pa, stoga, apelujemo na Vrhovno ulemansko veće Kraljevine Saudijske Arabije i Vrhovnu upravu za verska pitanja Turske da preispitaju svoje odluke i usaglase se oko dana Arefata i prvog dana Kurban-bajrama radi suštine ibadeta na Arefatu, tavafa oko Kabe i žrtve kurbana, a ne puke forme", rekao je Cerić, prenela je muslimanska informativna agencija.

Cerić je u otvorenom pismu vrhovnom muftiji Saudijske Arabije šejhu Abdulazizu Al Al-Šejhu i vrhovnom muftiji Turske šejhu Mehmedu Gormezu poručio da Sveta knjiga Kuran poziva na zbližavanje ljudi i kod njih podstiče dobro i lepo.

Zato, kako je rekao, podela oko metoda određivanja globalnog muslimanskog kalendara je suprotna duhu islama, naveo je Cerić kome 19. novembra ističe mandat reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH.

"Zbog toga, predlažemo da sluga dvaju harema Meke i Medine, kralj Abdllah bin Abdulaziz, po ugledu na istorijsku naučnu tradiciju ustanovi astronomsku opservatoriju u Meki, gde će se okupiti muslimanski svetski naučnici i, zajedno sa tradicionalnom ulemom, tačno izračunati kretanje Mladog meseca na osnovu čega bi se ugradio globalni muslimanski kalendar", naveo je Cerić.

Prvi dan Kurban bajrama za Bosnu i Hercegovinu ove godine pada 25. oktobra i traje tri dana. Za stanovnike Saudijske Arabije i Turske je to obično dan ranije ili dan kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: