Srbija predlaže da Nemci skrate rok

Nacionalne vesti - Četvrtak 18.10.2012 - 09:28

Srbija će predložiti partnerima iz EU da skrate procedure za dobijanje azila, gde je moguće i smanje prinadležnosti, kako bi se rešio problem lažnih azilanata.

ilustracija ilustracija

Gostujući na RTS-u načelnik Uprave granične policije Nenad Banović je rekao da je uz takve mere optimista što se tiče rešavanja ovog problema.

On je napomenuo da će ti predlozi biti iznedi na sastancima sa Nemačkom i drugim partnerima iz EU sledeće nedelje, a istakao je i da su slični problemi uspešno rešeni sa Luksemburgom i Belgijom.

"U Luksemburgu smo 2011. godine imali 925 lica iz Srbije koji su zatražila azil, dok ih je u prvih deset meseci ove godine bilo 300. Takođe, u Belgiji u prvih devet meseci prošle godine bilo je 877, a sada oko 460 naših građana. Ove dve zemlje skratile su period za dobijanje azila i smanjile socijalna davanja", objasnio je Banović.

Načelnik Uprave granične policije je kazao da će to biti predlog i kolegama iz Nemačke, koji, kako kaže, možda zbog odluke Ustavnog suda neće moći da smanje prinadložnisti azilantima, ali mogu da stave Srbiju na listu "sigurnih trećih zemalja" i da skrate procedure dobijanja azila sa tri meseca na 15 dana.

On je istakao da se sa zemljama EU odlično obavlja readmisija i da će na graničnim prelazima biti rigoroznije kontrole za one koji pokušaju ponovo da pređu granicu i prijave se kao lažni azilanti.

Banović je dodao da to neće značiti duže zadržavanje građana i robe koji putuju prema zemljama EU.

Podsetimo, predsednik vlade Ivica Dačić naredio je na sastanku Komisije za praćenje bezviznog režima da se preduzmu hitne mere na smanjenju broja takozvanih lažnih azilanata.

 

RTS, Tanjug

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: