Žene dvostruko više rade po kući

Bez obzira da li su zaposlene ili ne, žene dvostruko više rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima nego muškarci, pokazalo je istraživanje Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o korišćenju vremena čiji su rezultati predstavljeni danas.
Bez obzira da li su zaposlene ili ne, žene dvostruko više rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima nego muškarci, pokazalo je istraživanje Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o korišćenju vremena čiji su rezultati predstavljeni danas.

"Istraživanje je, nažalost, potvrdilo stereotipe koji važe na ovim prostorima. Žene mnogo više rade kod kuće, staraju se o deci, vode računa o ishrani", naveo je direktor RZS Dragan Vukmirović. On je ukazao na veliku nejednakost između žena i muškaraca, kada je reč o plaćenim i neplaćenim poslovima - kuvanju, čišćenju, spremanju kuće, pranju i peglanju.

Istraživanje je pokazalo da žene ukupno rade sedam, a muškarci šest sati, s tim da pripadnice lepšeg pola dve trećine vremena provode na neplaćenom radu, a muškarci na plaćenim poslovima. Žene na plaćenom poslu provode dva sata i devet minuta, a muškarci tri sata i 47 minuta.

Na kućne poslove žene utroše četiri sata i 51 minut, a muškarci 2 sata i 16 minuta.

"Bez obzira na zaposlenje, poslove u kući obavljaju uglavnom žene, pa za one koje rade to postaje druga smena", navela je Jovanka Stojanović iz Odeljenja za socijalne standarde i pokazatelje RZS.

Stojanović je ukazala da, na primer, na pripremanje hrane i zimnice žene troše sat i 36 minuta, a muškarci 16 minuta, dok se pripadnice lepšeg pola pranjem sudova bave 34 minuta, a njihove jače polovine samo tri.

U plaćenim poslovima najviše učestvuju bračni partneri sa decom starijom od sedam godina - muškarci šest sati, a žene skoro četiri, dok u porodicama sa decom do šest godina muškarci rade skoro tri sata više.

I žene i muškarci provode četvrtinu dana u radnim aktivnostima, trećinu dana provode spavajući, dok na jelo i piće troše skoro dva sata, a imaju šest sati slobodnog vremena.

Stojanović je istakla da građani najveći deo dana "potroše" na spavanje, jelo, piće, kupanje i oblačenje, malo više od 11 sati dnevno, na plaćenom poslu provedu tri sata, a u kućnim poslovima pola sata duže.

Istraživanje sprovedeno tokom 2010. i 2011. na 2.300 domaćinstava, odnosno oko 6.000 građana starijih od 15 godina, pokazalo je da građani Srbije svakog dana oko 30 minuta izdvoje za učenje.

  • ovca

    17.10.2012 08:21
    ???
    ništa ne razumem...ko provodi na plaćenom poslu 3 sata ???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.