Vesti

0

Karadžić: Treba da me nagradite za dobra dela

Autor: AM

Izvor: Tanjug

Karadžić: Treba da me nagradite za dobra dela

Započinjući svoju odbranu u Hagu - od optužbi da je odgovoran za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje "plavih šlemova" za taoce tokom rata u BiH od 1992. do 1995 - Karadžić je naglasio da Srbi nisu započeli rat u BiH, već su to učinili muslimani napadima na srpsko stanovništvo gde god je ono bila manjina.

Karadžić je dodao da su muslimanske snage u nekim slučajevima, kao što su inscenirani napadi na sarajevsku pijacu Markale, angažovale svoje ljude kako bi ubijali sopstveni narod u cilju antisrpske propagande.

I prvi svedok odbrane, bivši pripadnik Unprofora u Sarajevu, ruski pukovnik Andrej Demurenko rekao je da je i dalje ubeđen da je izveštaj UN u kojem je utvrđeno da su bosanski Srbi granatirali sarajevsku pijacu Markale u avgustu 1995. netačan.

Karadžić je pitao Demurenka da li i dalje stoji iza svoje izjave sa jednog video snimka u kojem tvrdi da je pogrešno zaključeno da su bosanski Srbi granatirali Markale, na šta je svedok odbrane odgovorio "da u potpunosti stoji iza tog stava".

Na snimku koji je prethodno prikazan u sudnici, Demurenko neposredno posle drugog napada na sarajevsku pijacu Markale u avgustu 1995. godine pokušava da dokaže da je istraga UN u kojoj je zaključeno da je minobacačka raketa bačena sa srpske strane, neprihvatljiva i netačna.

Demurenko na snimku, govoreći o napadu na pijacu u kojem je poginulo najmanje 35 osoba, pokazuje kratak zaključak iz izveštaja na francuskom jeziku, u kojem je priložen materijal muslimanske policije.

Na snimku na jednom utvrđenju iznad Sarajeva, Demurenko u uniformi Unprofora tvrdi da se ne slaže sa svojim kolegama iz UN, navodeći da su zaključci o mestu sa kojeg je ispaljena minobacačka raketa nemogući.

Demurenko je potom, odgovarajući na pitanja Tužilaštva, rekao da dokument koji je pokazao na snimku nije bio rezultat nekakve detaljne istrage, već jednog prostog izveštaja UN o mogućem smeru sa kojeg je ispaljen minobacački projektil.

On je dodao da su tek kasnije, posle njegovog snimka, Francuzi pokrenuli istrage o drugom napadu na Merkale, ali da je tada, kako je naveo, već bilo prekasno.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR