Svet

Ponedeljak, 15.10.2012.

09:19

Ko je u trci za ekonomskog Nobela

Švedska Kraljevska akademija nauka danas će u u 13 časova u Stokholmu dodeliti Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Izvor: Tanjug

Default images

Za ovogodišnju Nobelovu nagradu za ekonomiju medju petendentima se izdvajaju četvorica favorita - Stiven Ros, Robert Šiler, Entoni Atkinson i Engus Diton, prenela je internet strana vesti.ru, pozivajući se na novinsku agencija Rojters

Stiven Ros, profesor finansija na Tehnološkom univerzitetu Masačusets (MTI) u Bostonu, SAD, jedan je od glavnih kandidata zbog svog doprinosa teoriji formiranja cena i drugim fundamentalnim konceptima u oblasti finansija.

Profesor Ros je imao značajnu ulogu u stvaranju teorije bezrizičnog formiranja cena i drugih važnih modela za finansijske derivate koji su danas standardi za većinu brokerskih kompanija, .

Robert Šiler, profesor ekonomije i finansija na američkom Univerzitetu Jejl, kandidat je za Nobelovu nagradu zbog svog istraživačkog rada u oblasti teorije kolebljivosti finansijskog tržišta i dinamike cena aktiva.

Šiler je takodje stručnjak u oblasti bihevioralnih finansija, odnosno iracionalnog ponašanja finansijskih tržišta i ljudi, prisustva špekulacija na tržištima.

Entoni Atkinson, profesor ekonomije na britanskom Univerzitetu Oksford i Engus Diton, profesor ekonomije na američkom Univerzitetu Prinston, kandidati su zbog svog empirijskog istraživanja o potrošnji, prihodima i štednji, siromaštvu i zdravlju i blagostanju.

Ono što povezuje Atkinsona i Ditona i zbog čega bi mogli da podele Nobelovu nagradu je njihovo izučavanje, povezano s preciznim merenjem, prihoda i njihovom povezanošću sa različitim ekonomskim i socijalnim ishodima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

10 h

Podeli: