Nedelja, 19.04.2009.

01:50

Neonacisti marširali u Češkoj

Oko 400 neonacista iz Ceške, Nemačke, Slovačke i Mađarske sinoć je mirno u dvočasovnom maršu prošlo kroz Usti nad Labom na severu Češke.

Izvor: Beta

Default images

Jake policijske snage, tri policajca na jednog ekstremistu, kordonom specijalaca sa strane, konjičkom jedinicom otpozadi i policajcima sa psima neonaciste su razdvajali od oko dvesto anarhista.

U čarkama policije s anarhistima, koja je sprečavala njihov sukob sa neonacistima, ostalo je, prema tvrdnjama nekih medija, nekoliko povređenih, ali ti navodi nisu zvanično potvrđeni.

"Policija je morala da razdvoji neonaciste i anarhiste zato što anarhisti nisu imali dozvolu za okupljanje", objasnila je intervenciju policije regionalna portparolka Jarmila Hrubešova.

Usti nad Labom od juče ujutro bilo napeto se iščekivalo najavljeno okupljanje čak 1.000 neonacista iz Češke i susednih zemalja ali su oni stigli tek uveče i to u manjem broju da, kako su kazali, obeleže godišnjicu savezničkog bombardovanja tog grada u vreme Drugog svetskog rata.

Policija je danas na ulice izvela 1.250 čuvara reda, od toga 750 specijalaca za rasturanje demonstracija, patrole sa psima i konjičku jedinicu, pripremila je vodene topove a situaciju iz vazduha nadgledala iz helikoptera.

Žitelji Usti nad Labom poslušali su preporuku gradskih vlasti i mnogi su iz grada radije otišli, većina nije izlazila bez preke potrebe na ulice a trgovci su radije zabarikadirali radnje. Popodne je zaustavljen i gradski saobraćj.

Neonacisti koje je u pohod okupio ultranacionalistički češki pokret Autonomni nacionalisti prvo su držali vatrene govore na Lidicikom trgu u centru.

U njima su zbog bombardovanja nemačkih gradova optužili ratnog britanskog premijera Vinstona Čerčila da je ratni zločinac, skandirali "dole multikulturalizam" i osudili poratne deportacije sudetskih Nemaca iz Čehoslovačke.

Češki gradovi, pa tako i Usti nad Labom, uvek pokušavaju da zabrane okupljanje neonacista, ali po pravilu zahvaljujući aljkavim obrazloženjima gradskih činovnika sudovi te zabrane, kao i u ovom slučaju, ukidaju.

Građani Usti nad Labom osnovali su zato svoju inicijativu "U Usti nećemo naciste" a danas su im na trasi marša postavili simbolični špalir srama, žute trake na koje su okačili svoje fotografije na kojima neonacistima okreću leđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: