Predstava „Grebanje ili kako se ubila moja baka“ po tekstu Tanje Šljivar a u režiji Selme Spahić biće premijerno izvedena večeras u 20 sati u Bitef teatru. Reč je o koprodukciji Hartefakta, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Bitef teatra, koje je već igrana na sceni BNP-a u Zenici 7. septembra.


Drama se bavi nasiljem među decom u bosansko-hercegovačkim školama koje, po mišljenju autora predstave, nastaje kao posledica nacionalizma u kojima deca odrastaju, obrazovnog sistema koji funkcioniše pod kontrolom etničkih grupa, kao i sveukupnog sistema vrednosti u kome živimo.

Tanja Šljivar, mlada autorka iz Banjaluke, već je poznata po komadu „Pošto pašteta?“ koji se s velikim uspehom igra u Ateljeu 212.

– Ovo je moj diplomski komad za koji mi je mentor bila Biljana Srbljanović. Njena ideja je i bila da se predstava igra u dva pozorišta uz pomoć nezavisnog fonda. Radnja je smeštena u Bosnu, tačnije u jednu školu u Banjaluci, u period devedesetih godina prošlog veka. To je generacijska predstava svih nas koji smo za vreme rata bili deca – kazala je Šljivareva.

Rediteljka komada Selma Spahić izjavila je da joj je bilo jako drago što je mogla da režira savremeni BiH tekst.

– Specifično je da sam radila komad nekog ko je kao i ja obeležen ovim događajima, zato to i jeste generacijski tekst. Ja sam istražujući naišla na podatak da su više od 50 škola za vreme rata u Bosni bilo logori ili prihvatilišta. To sada nije nikako obeleženo i te škole danas normalno rade, a deca koja ih pohađaju to ni ne znaju – kazala je Spahićeva. Autorke su istakle da drama govori i o odlasku i zaboravljanju.

Dino Delić iz BNP Zenica rekao je da je premijera predstave „Grebanje ili kako se ubila moja baka“ otvorila sezonu u njihovom pozorištu i da je dobro prošla, kao i da će nakon Beograda komad biti igran u Sarajevu. On je istakao da bi ova predstava trebalo da se igra kao lektira za decu, jer bi se na taj način deca edukovala izvan udžbenika koji ih uče nacionalizmu.

Prema rečima Andreja Nosova iz Haretfakta, trojna koprodukcija je logičan korak u okviru napora nezavisne pozorišne produkcije Hartefakt da povezuje institucionalna pozorišta i talentovane umetnike iz regiona na umetničkim projektima, kao i nastavak saradnje sa rediteljkom Selmom Spahić posle velikog uspeha predstave „Hipermnezija“.

U projektu su učestvovali glumci iz Sarajeva i Zenice, dok su autorski tim činili umetnici iz Srbije i Bosne i Hercegovine. U predstavi igraju: Lana Delić, Dženana Džanić, Enes Salković, Snežana Vidović, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović Avdagić i Maja Izetbegović.

Reprize predstave „Grebanje ili kako se ubila moja baka“ zakazane su za sutra i preksutra u Bitef teatru. Budući da je reč o gostujućoj predstavi, komad neće biti na repertoaru svakog meseca, već će biti igran u blokovima, nekoliko dana zaredom. 

„Izopačeni“ u saradnji sa Hartefaktom

Direktorka Bitef tetra Jelena Kajgo rekla je da je predstava „Grebanje ili kako se ubila moja baka“ druga premijera u ovoj sezoni i još jedna saradnja s Hartefakt fondom nakon uspeha predstava „Hipermnezija“ i „Radnici umiru pevajući“. Takođe, ona je naglasila da Bitef priprema još jednu premijeru za 30. oktobar – komad „Izopačeni“ u režiji Andreja Nosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari