Automobili

Sreda, 10.10.2012.

08:56

Škoda Octavia za 2013.

Nakon što je na Sajmu automobila u Parizu predstavila novu kompaktnu limuzinu, Rapid, Škoda se fokusirala na sledeći automobil čija se premijera očekuje 2013. Prototip treće generacije modela Octavia fotografisan je tokom testiranja na stazi Nirburgring.

Izvor: B92

Default images

Aktuelna Octavia u prodaji je već osam godina i došlo je vreme je za njenog naslednika. Prototip koji je snimljen na Nirbrurgringu gotovo je potpuno prekriven kamuflažnom folijom, pa su detalji automobila i dalje neprepoznatljivi.

Ipak, na osnovu siluete primećuje se da nova Octavia ima nešto niži prednji deo i elegantniju liniju krova. Očekuje se da će treća generacija zadržati osnovni nočbek koncept, odnosno formu limuzine sa petima vratima kao na hečbeku.

Stilski detalji, poput oblika maske hladnjaka, farova i branika, mogli bi da budu inspirisani konceptima MissionL i VisionD.
Foto: carscoop.blogspot.com
Nova Škoda Octavia pridružiće se sve većoj porodici automobila iz Volkswagen grupe koji su bazirani na MQB platformi.

Nakon hečbek modela, Audija A3, Golfa 7 i Seata Leon, Octavia će biti prva limuzina konstruisana na novoj platformi, a biće joj dostupna i paleta motora i prenosni sistemi koji se već koriste na pomenutim modelima iz VW grupe.

Reč je o četvorocilindričnim benzinskim i dizel agregatima, uključujući i 2.0 litarski turbo-punjeni motor sa oko 220 ks koji će se ugrađivati u sportsku RS verziju. Pored šestostepenog ručnog, na raspolaganju je i DSG menjač sa duplim kvačilom.
Foto: carscoop.blogspot.com
Nova Škoda Octavia trebalo bi da ima premijeru na nekom od najvećih svetskih sajmova automobila u 2013, što znači da je možemo očekivati na proleće u Ženevi ili na jesenjem frankfurtskom auto-salonu, a nakon limuzine, biće predstavljena i karavan verzija.

S obzirom da je Škoda u međuvremenu upotpunila svoju gamu novim “niskobudžetnim” modelom, kompaktnom limuzinom Rapid, predviđeno je da se Octavia svojom opremom i luksuznijim sadržajima na tržištu profiliše kao nešto ekskluzivniji automobil nego što je to do sada bio slučaj.

Pročitajte više o modelu Rapid.

Pročitajte o jubileju u proizvodnji modela Škoda Octavia.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: