Srbija

Utorak, 09.10.2012.

12:12

Samo Hrvatska pada niže od nas

Srbija će, prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda, u ovoj godini zabeležiti pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,5 odsto.

Izvor: Tanjug

Default images

Istovremeno, u sledećoj godini stručnjaci Fonda predviđaju za našu zemlju ekonomski rast od dva procenta.

Inflacija, merena indeksom potrošačkih cena, u Srbiji u ovoj godini će, prema prognozi MMF-a, biti 5,9 odsto, a u 2013. godini 7,5 odsto, po čemu je naša zemlja rekorder u regionu.

Niži privredni rast u ovoj godini u regionu imaće samo Hrvatska, sa padom BDP-a od 1,1 odsto, a za sledeću godinu prognoziran je rast od jedan odsto. Hrvatska Inflacija će u ovoj godini biti tri odsto, koliko je prognozirano i za 2013.

Bosna i Hercegovina u ovoj godini neće imati privredni rast, a u sledećoj godini očekuje se rast BDP-a od jedan odsto. Rast potrošačkih cena u ovoj godini biće 2,2 odsto, a u sledećoj 2,1 odsto.

Albanija će, prema proceni eksperata MMF, u 2012. imati poluprocentni rast BDP-a, a u 2013. ekonomsku ekspanziju od 1,7 odsto. Inflacija će u toj zemlji u ovoj godini biti dva odsto, a u narednoj godini tri procenta.

MMF prognozira da će Makedonija u ovoj godini imati rast BDP-a od jedan odsto, a u 2013. dva odsto. Inflacija će i u ovoj i u narednoj godini biti dva odsto.

Crna Gora bi ove godine trebalo, prema oceni MMF, da ostvari privredni rast od minimalnih 0,2 odsto, a u narednoj 1,5 odsto. Rast potrošačkih cena u ovoj godini biće 3,4 odsto, a u sledećoj tri odsto

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Kupljen aerodrom: Evo ko je novi vlasnik

Mađarska državna kompanija Korvinus (Corvinus Zrt) i francuski koinvestitor Vansi (Vinci Airports) kupili su aerodrom Budimpešta od dosadašnjeg glavnog akcionara Avialijens (AviAlliance) i manjinskih akcionara, navodi se u saopštenju kompanije Avialljens.

7:18

7.6.2024.

13 h

Svet

"Momentalno povećanje plata za 17 odsto"

Izvršni direktor avio-kompanije Amerikan erlajns (American Airlines) ponudio je stjuardesama momentalno povećanje plata za 17 odsto nakon što pregovori dve strane nisu doneli sporazum i uvećali izglede za pokretanje štrajka.

8:03

6.6.2024.

1 d

Podeli: