Ruzmarin poboljšava pamćenje

Izvor: TvojPortal.com, 08.Okt.2012, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruzmarin poboljšava pamćenje

Tvojportal
Antioksidans ruzmarinske kiseline u priličnoj meri može da spreči ili uspori pojavu Alchajmerove bolesti, a može takođe da pomogne i u njenom lečenju, pokazala je nedavno objavljena studija italijanskih naučnika. Do ideje da naprave istraživanje, naučnici su došli na osnovu saznanja da ruzmarin ima dugu tradiciju lekovitog bilja koje poboljšava pamćenje, zbog čega je u narodu dobio nadimak „biljka sećanja“.


Pojedina ruzmarinova jedinjenja >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << uspešno se apsorbuju kroz kožu zbog čega se ova biljka preporučuje i u aromaterapiji.
Smatra se, takođe, da redovna upotreba šampona od ruzmarina može značajno da pomogne u očuvanju važnog prenosnika informacija u mozgu, acetilholina.
Kod Alchajmerove bolesti dolazi do postepenog propadanja nervnih ćelija u moždanoj kori pa moždana masa može da se smanji i do 20 odsto.
Između ćelija u mozgu skuplja se izmenjena belančevina, beta amiloid, tzv. plakovi koji smanjuju količine važnih prenosnika informacija, neurotransmitera i remete prenos signala.
Osim što poboljšava pamćenje, ruzmarin olakšava disanje, poboljšava rad bubrega i varenje, podstiče metabolizam i rad limfnog sistema, a stimuliše i zarastanje rana i opekotina.

Izvort: Novosti

Nastavak na TvojPortal.com...






Povezane vesti

Ruzmarin poboljšava pamćenje

Izvor: BanjalukaLive.com, 08.Okt.2012

U priličnoj mjeri može da spriječi ili uspori pojavu Alchajmerove bolesti, a može i da pomogne u njenom liječenju, pokazala je studija italijanskih naučnika. Do ideje da naprave istraživanje, naučnici su došli na osnovu saznanja da ruzmarin ima dugu tradiciju ljekovitog bilja koje poboljšava...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.