Iako je položaj mladih u Beogradu malo bolji u odnosu na ostale delove Srbije, ipak postoje neki zajednički imenitelji, kao što su loš socijalno – ekonomski status, nedostatak perspektive, nezaposlenost, obrazovanje neprilagođeno zahtevima tržišta. Stoga, ako uzmemo u obzir ove parametre, možemo reći da je položaj mladih, u odnosu na njihove vršnjake u Evropi, nepovoljniji, kaže za Danas Tamara Blagojević, nova direktorka Kancelarije za mlade.

Šta su najveći problemi mladih u Beogradu? Kako ih rešavati?

Pored navedenih, pasivnost i nedostatak motivacije da bilo šta u društvu promene. Tu je i nedostatak samopouzdanja koje proističe iz činjenice da su ekonomski zavisni od svojih roditelja dugo godina nakon završetka školovanja. Svi ovi problemi posledica su duboke socijalno – ekonomske krize u kojoj godinama živimo. Rešenje je stvar dugoročnog planiranja i treba da obuhvati sve segmente društva. Doprinos koji pruža Kancelarija je jačanje kapaciteta mladih u oblasti neformalnog obrazovanja, informisanosti i sticanja dodatnih veština, bitnih za buduće zaposlenje, kao i podsticanje na aktivizam.

Koji su prioriteti Kancelarije za mlade u narednom periodu?

Kancelarija će, kao i u prethodnom periodu, učiniti sve da bude što bolja veza između mladih i grada Beograda. Prethodni, vrlo uspešan, period u radu obavezuje nas da ovu odgovornost prihvatimo vrlo ozbiljno, da još više unapredimo omladinsku politiku grada i da, zajedno sa svim partnerima, kao i samostalno, učinimo da mladi u prestonici Kancelariju doživljavaju kao mesto gde će moći da prime svu dostupnu pomoć koja je u skladu sa našim mogućnostima i kapacitetima.

Kakvi su planovi kada je reč o projektima?

Planiran je projekat „Beogradski model Evropske unije“, koji za cilj ima da mladima pruži mogućnost da se upoznaju sa načinom na koji funkcionišu institucije EU, dajući im šansu da na četiri dana postanu deo tog složenog procesa. Drugi projekat je „Panathlon igre“, koji Kancelarija sprovodi u partnerstvu sa omladinskom organizacijom BIG. Održava se prvi put u Beogradu i okupiće više od 800 studenata iz celog sveta, koji će se nadmetati u fudbalu, odbojci, košarci i futsalu, u muškoj i ženskoj kategoriji. I treći projekat je „Besplatna pravna pomoć“. Advokatski tim, koji čini sedam advokata, omogućava mladima pravnu podršku kada je neko njihovo pravo ugroženo ili povređeno. Putem ovog servisa, između ostalog, prvi put ćemo identifikovati kritične oblasti u kojima je mladima neophodna pravna zaštita.

Recite nešto o radionicama, kursevima i treninzima koji se održavaju u Info rumu.

Za prethodnih 17 meseci, više od 17. 000 mladih bilo je u prilici da primi različite vrste pomoći, usluge poput besplatnog korišćenja računara, telefona, wireless interneta. Takođe prostor je otvoren i za edukacije putem različitih obuka, seminara, kao i besplatnu pravnu pomoć. Više od 20 organizacija aktivno održava svoje seminare i treninge u Info rumu, pa je broj mladih korisnika svakim danom sve veći. Takođe, tu je moguće dobiti i besplatne kurseve, što je u vreme duboke ekonomske krize od velikog značaja za mlade. Oni su do sada mogli da nauče da pišu EU projekte, zatim da pohađaju psihološke radionice, nauče više o preduzetništvu, lajf koučingu, dobiju besplatne kurseve engleskog, turskog, španskog, fotografije, računara.

Dobar put

„Dosadašnji rezultati pokazali su da smo na dobrom putu. Stekli smo poverenje i poštovanje velikog dela mlade populacije u Beogradu, pa će Kancelarija i u narednom periodu nastaviti da usmerava buduće generacije mladih u ovom pravcu“, kaže Tamara Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari