Capital.ba

Grčki guverner upozorava na moguću recesiju

16.04.2009. / 8:25

recesija_strelica-privreda5ATINA, Guverner Grčke centralne banke Jorgos Provopulos upozorio je  da postoji mogućnost da zemlja ove godine uđe u recesiju i pored očekivanja vlade da će biti ostvaren manji rast u privredi.
Provopulos je rekao da centralna banka predvđa pozitivnu nulu, uz mogućnost da bude zabilježen negativan bruto domaći proizvod zbog smanjenja izvoza i prihoda od turizma.

Grčka vlada nedavno je korigovala ranija predviđanja i saopštila da je mogući rast u 2009. godini 1,1 odsto. Prvobitno je bilo predviđeno da privredni rast iznosi 2,7 odsto.

Grčka se, kao i Irska, nalazi pod pritiskom EU da koristi evro za dalje smanjenje potrošnje i budžetskog deficita.

Pravopulos je, predstavljajući nove podatke, iznio očekivanje da će ukupan deficit za 2008. godinu biti iznad očekivanih četiri odsto. Podaci o deficitu za prošlu godinu biće objavljeni ovog mjeseca.

On je rekao da je jedini način da se uravnoteži budžet do 2012. godine da se smanji utaja poreza i značajno smanji potrošnja. Guverner je dodao i da će očekivana stopa nezaposlenosti do kraja godine biti veća od 9,4 odsto, koliko je iznosila u januaru.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!