Vesti

0

Tadić izabran u Predsedništvo evropskih socijalista

Autor: AA

Izvor: Agencije/Novi Magazin

Tadić izabran u Predsedništvo evropskih socijalista

 

Na 9. kongresu Partije evropskih socijalista za predsednika je izabran Sergej Stanišev, bivši premijer Bugarske.

Partija evropskih socijalista okuplja stranke socijalističke, socijaldemokratske i laburističke orijentacije iz zemalja članica Evropske unije.

DS u okviru Partije evropskih socijalista ima status pridruženog člana.

Ciljevi Partije evropskih socijalista su, između ostalog, jačanje socijalističkih i socijaldemokratskih pokreta u Evropi i definisanje zajedničke politike za Evropsku uniju.

Tadić je izjavio je da je promena vlasti u Srbiji donela nove probleme i uslovljavanja u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

On je izrazio uverenje da će nove vlasti imati snage da odgovore na ove nove uslove, jer je neophodno da Srbija što pre počne pregovore o pridruživanju.

“Javnosti treba jasno reći sa kakvim zahtevima se suočavamo”, rekao je Tadić za Tanjug.

On je precizirao da se radi o sedmoj stavci na listi uslova koje je u Beogradu nedavno izneo lider nemačkih hrišćanskih demokrata Šohenhof, a koji se odnosi na ugovor o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa sa Kosovom.

“Dok sam bio predsednik Republike taj sedmi zahtev mi nikada nije bio naveden kao uslov za pregovore, nego tek kao uslov za stupanje u punopravno članstvo EU”, rekao je Tadić i dodao da u nove uslove spada i dizanje dijaloga sa Prištinom na politički nivo.

“Ja sam i ranije predlagao politički dijalog, ali sada se traži da se i o čisto tehničkim problemima raspravlja na najvišem nivou, a to će sigurno proizvesti tenzije u Srbiji”, istakao je Tadić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR