Petak, 28.09.2012.

18:28

Vojvodina: Žalba USS zbog budžeta

Preispitivanje ustavnosti Zakona o budžetskom sistemu je jedini način da se dobije novac iz budžeta, kaže predsednik vojvođanske vlade za B92.

Izvor: B92

Default images

Pored problema sa republičkom Vladom, otvoreno pitanje je saradnja pokrajinske i gradske vlasti.

Gorak ukus u ustima pokrajinske Vlade nakon usvajanja Zakona o budžetskom sistemu. Zbog toga je konačna odluka pokrajinske administracije - žalba Ustavnom sudu.

"Žao mi je da mi nismo bili konsultovani i pozvani na razgovore pre donošenja rebalansa. Ne znam da li bi to nešto promenilo, ali bi govorilo o tome da Pokrajina i njen ustavni položaj budu uvaženi", kaže Bojan Pajtić, premijer Vlade Vojvodine.

Pale su i teške reči zbog budžetske problematike. Predsednik skupštine Vojvodine poručio je predsedniku vlade Ivici Dačiću da ministra finansija Mlađana Dinkića "ili smeni ili obuzda", što su u ministrovom kabinetu ocenili kao uvredljivu i nekorektnu izjavu

"Ove rečenice ne izgovaram u personalnom smislu, nego govorim o pojavi. Ne mogu da zaobiđen da je nosilac te pojave ministar kome to pripada, ali ovo nije rečenica lične prirode, i nikoga nisam želeo da uvredim u ličnom smislu", kaže Ištvan Pastor, predsednik skupštine Vojvodine.

Pored trzavica između pokrajine i republike, tenzije su konstantne u samom Novom Sadu. Kulminacija loših odnosa gradske i pokrajinske vlasti dogodila se kada je potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić odbio da otvori Sajam lova, ribolova i sporta, i to zbog prisustva novog gradonaćelnika Miloša Vučevića. Ipak, Bojan Pajtić kaže da je na delu bio "protokolaran gest".

"Svako ima pravo da u nekom događaju definiše svoj odnos, ponekad i fiziološki odnos, a teško je nemati fiziološki odnos prema nasilju koje smo imali ne samo u Novom Sadu nego i drugim lokalnim samoupravama. Zbog toga smo došli u situaciju da imamo konstantu nestabilnost i tenzije", kaže Bojan Pajtić.

Iako su i gradska i vojvođanska vlast po svom sedištu "novosadske, novi gradonačelnik do sada nije sarađivao sa pokrajinskim funkcionerima".
"Lično nisam imao kontakt, ali postoje komunikacije između gradske uprave i pokrajinske administracije u nekom stvarima koje su u procesu. Nadam se da neće biti neke opstrukcije. Može on da se ne slaže sa mojim programom, ali ne može da ponižava novosađane i da kaže da neko jeste ili nije gradonačelnik Novog Sada", kaže Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Svi akteri novosadske drame saglasni su da u njhovim trenutnim odnosima nema političke ljubavi, pa ni naklonosti, ali isto tako tvrde da je izlaz u razgovoru i saradnji. Ipak, pitanje je ko će napraviti prvi korak, kako Novi Sad više ne bi bio grad konstantne političke nestabilnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

1 d

Podeli: