Osuda zbog objavljivanja optužnice

Nišku novinarku Dragana Kocić osudio je Opštinski sud jer je objavila delove optužnice protiv bivšeg načelnika Vojne direkcije za imovinu Žarka Šurbatovića.

Izvor: B92

Utorak, 14.04.2009.

19:16

Default images

Novinarka Dragana Kocić i niške "Narodne novine" osuđeni su odlukom Opštinskog suda u Nišu na novčanu kaznu od milion dinara po tužbi ranijeg načelnika Vojne direkcije za imovinsko-pravne poslove Žarka Šurbatovića i njegove supruge Gordane, zbog objavljivanja optužnice protiv Šurbatovića u kojoj se pominje i njegova supruga.

Novinarka Dragana Kocić i niške "Narodne novine" osuđeni su odlukom Opštinskog suda u Nišu u prvostepenom postupku na novčanu kaznu od milion dinara po tužbi ranijeg načelnika Vojne direkcije za imovinsko-pravne poslove Žarka Šurbatovića i njegove supruge Gordane, zbog objavljivanja aprila prošle godine optužnice protiv Šurbatovića u kojoj se pominje i njegova supruga.

Protiv Žarka Šurabatovića vođen je postupak u Okružnom sudu u Nišu i on je prošle godine osuđen nepravosnažnom presudom na dve godine i osam meseci za krivična dela zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave.

Prema prvostepenoj presudi, novinarka Dragana Kocić i niški list “Narodne novine“ obavezni su da Šurbatoviću i negovoj supruzi plate po 500.000 dinara i nadoknade visinu sudskih troškova u iznosu od 40.000 dinara.

Novinarka objašnjava da je u dve novinarske šlajfne decidno prenela navode iz optužnice koja je na 13 kucanih strana bila podignuta protiv Žarka Šurbatovića.

“što se tiče same presude, ja je ne bih komentarisala, jer zakon zabranjuje komentarisanje sudskih presuda”, kaže Dragana Kocić.

“Ja samo mogu da kažem da je strašno ako novinar zna da radi svoj posao po zakonu, ako svoje tekstove zasniva na činjenicama, i ipak mora da strahuje da može da bude i optužen, da može da bude i osuđen. Gde je tu sloboda stampe”, pita Kocićeva.

Glavni i odgovorni urednik “Narodnih novina” Timošenko Milosavljević ocenjuje da je ova presuda upozorenje svim novinarima u Srbiji.

“Ovo ima šire implikacije nego što izgleda. Optužba i kazna su mnogo manji od onoga što se sprema odnosno sto se radi”, kaže Milosavljević.

“Prosto mislim da ovo nije stvar samo novinara ‘Narodnih novina’, nego stvar udruženja svih novinara Srbije”, navodi Milosavljević.

Novinarka Dragana Kocić i urednik “Narodnih novina” su na ovu presudu Opštinskog suda uložili žalbu, ali Kocićeva očekuje još jednu presudu, jer je isti tekst objavljen i u listu “Pres”, za koji ona radi kao dopisnik iz Niša.

Ročište je zakazano za 14. maj, iako prema važećem zakonu nije moguće dvostruko suđenje za isto krivično delo.

“Zasnivala sam tekst na činjenicama, držala se prezumpcije nevinosti. U svakom navodu stoji da je gospodin Žarko Šurbatović, odnosno njegova žena Gordana da su optuženi i da će im se suditi”, kaže Kocićeva.

“Nigde se ne prejudicira njihova krivična odgovornost. Ja nisam imala razlog da sumnjam u istinitost optužnice, a nakon objavljivanja teksta, tužilastvo se nije javilo i demantovalo moj tekst”, rekla je ona.

Predsednik Okružnog suda u Nišu Danilo Nikolić nije želeo da komentariše predmet koji je u toku, jer bi to, prema njegovim rečima, bio pritisak na dalje suđenje.

On kaže da je siguran da ce Okružni sud doneti zakonitu i pravednu odluku, jer novinari ne mogu da odgovaraju za nešto što nije zlonamerno napisano i ovaj princip će biti primenjen u drugostepenom postupku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: