U 570 republičkih i lokalnih javnih preduzeća u Srbiji, zaposleno je čak 8.242 direktora, zamenika, savetnika i drugih rukovodilaca, na čije se bruto plate godišnje troši 97 miliona evra, pokazalo je nedavno istraživanje čije je rezultate objavila Unija poslodavaca Srbije. Ali, uprkos tome što ih ima toliko mnogo i što dobijaju tolike plate, efekat njihovog rada u prošloj godini bio je neto gubitak od 7,6 milijardi dinara, koji moraju da pokriju poreski obveznici.

To se u zvaničnim izvorima, međutim, prikazuje čak i kao dobar rezultat, pošto je tih sedamdesetak miliona evra zapravo 67,5 odsto manji minus od onog koji su javna preduzeća uspela da naprave u 2010. godini. Stoga ne treba da čudi predlog Unije poslodavaca da umesto ovih osam hiljada direktora, država u 570 javnih preduzeća zaposli 570 vrhunskih profesionalaca kojima će dati plate svih dosadašnjih rukovodilaca, ali će za svoj novac barem dobiti dobro vođene firme, a ne korupcionaška klupka.

Prema podacima Agencije za privredne registre, javna preduzeća u kojima radi 95.240 zaposlenih, što je inače pad za 17,1 odsto u odnosu na 2010., tokom prošle godine ostvarila su 488 miliona dinara prihoda i 495 miliona rashoda, što čini 6,2 odsto ukupnih rashoda celokupne srpske privrede.

Javna preduzeća imaju i ogromne kumulirane gubitke, koji su uprkos smanjenju od 40,8 odsto i dalje na nivou od 191,4 milijarde dinara. Ove firme su samo tokom prošle godine izgubile 15 odsto svog kapitala, ali su po tom parametru čak bolje od ostalih kategorija preduzeća u Srbiji, koja su u 2011. zabeležila još gori rezultat.

Na listi 100 kompanija u Srbiji koje su prošle godine ostvarile najveću neto dobit nalaze se samo tri javna preduzeća koja predvodi Elektromreža Srbije sa 2,4 milijarde dinara profita. S druge strane na spisku 100 najvećih gubitaša duplo više, odnosno šest javnih preduzeća, među kojima je najveći minus od 4,8 milijardi ubeležila Elektroprivreda Srbije, što ju je u ukupnom zbiru stavilo na deseto mesto po gubitku u prošloj godini.

Još gori rezultat dobija se pogledom na rang listu preduzeća sa najvećim kumuliranim gubitkom, gde ima sedam javnih preduzeća (EPS je opet prvi među njima i drugi u ukupnom plasmanu), mada spiskom dominiraju najrazličitije državne firme, mahom registrovane kao akcionarska društva ili društva sa ograničenom odgovornošću. Tako se na samom čelu ovog spiska nalaze Železnice Srbije sa neverovatnim gubitkom od 134 milijarde dinara ili više od milijardu evra, a za njima slede EPS, Zastava automobili, Ju-Es stil, Vip mobajl, NIS, TENT, HIP-Petrohemija, TE-KO Kostolac i EPS TE Kosovo.

Nova Vlada odlučila je da direktorima u javnim preduzećima i državnim agencijama plate ograniči na devet minimalnih mesečnih zarada, odnosno na 165.600 dinara, s tim što će imati pravo na bonus u zavisnosti od rezultata svog rada. Plate do sada nisu bile ograničene pa su u pojedinim preduzećima direktori imali i po nekoliko hiljada evra, dok je prema brojnim navodima direktor Agencije za kontrolu letenja primao čak 16.000 evra svakog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari