Utorak, 25.09.2012.

00:16

Usvojen rebalans budžeta za 2012.

Skupština Srbije usvojila je rebalans budžeta za 2012. godinu, kojim je predviđen ukupni deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto BDP.

Izvor: B92, Beta

Default images

Prihodi republičkog budžeta za 2012. godinu rebalansom su planirani na 829,6 milijardi dinara, a rashodi na 1.033 milijarde dinara.

Usvojene su i izmene Zakona o budžetskom sistemu koje bi, prema obrazloženju, trebalo da omoguće sveobuhvatnu kontrolu budžetskih sredstava, odnosno sopstvenih prihoda svih budžetskih korisnika, koji će biti uključeni u opšti prihod budžeta.

Za rebalans budžeta glasalo je 135 poslanika vladajuće većine, protiv je bilo 36 poslanika opozicije od ukupno 187 poslanika koji su bili u sali.

Danas su izabrani i viceguverneri NBS i to Ana Gligorijević, Diana Dragutinović i Veselin Pješčanin. Njihov izbor za viceguvernere NBS, koje je predložila guvernerka Jorgovanka Tabaković, podržala su 134 poslanika, a tri su bila protiv.

Gligorijevićeva i Dragutinovićeva su i do sada obavljale tu funkciju, s tim što je Gligorijevićeva na funkciji viceguvernera od 2004. godine, a Dragutinovićeva, koja je i bivša ministarka finansija, od 2011. godine i to za oblast finasijske stabilnosti i unapređenja finansijskog sistema. Pješčić je do juna bio na mestu generalnog direktora Sektora za poslove monetarnog sistema i politike, dok je do sada bio ne mestu savetnika guvernera.

Inače, poslanici republičkog parlamenta su se izjašnjavali o ukupno 36 zakonskih predloga i drugih akata devete vanredne sednice parlamenta, a nakon toga će započeti novu sednicu na kojoj će, između ostalog, debatovati i o izmenama Zakona o visokom obrazovanju.

Rebalansu budžeta, koji predviđa prihode od 829,6 milijardi dinara, rashode od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto BDP, podršku su i ranije najavile stranke vladajuće koalicije, a opozicione DS, DSS, LDP, SVM, LSV, SPO da ga neće podržati.

Od predviđenih 829,6 milijardi dinara prihoda, poreski prihodi iznose 700,6 milijardi dinara ili 84,5 odsto, dok neporeski prihodi i primanja iznose 127,35 milijardi ili 15,4 odsto ukupnih primanja budžeta. Ostatak obuhvataju donacije u vrednosti 1,6 milijardi dinara, što čini 0,2 odsto ukupnih prihoda.

Procenjuje se da će rast poreskih prihoda, u odnosu na prihode predviđene originalnim budžetom, biti 3,3 odsto, dok će neporeski prihodi biti manji za 16,5 odsto.

Poslanici su glasali i o izmenama zakona o porezu na dohodak građana, o porezu na dodatnu vrednost, o republičkim administrativnim taksama, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o akcizama, o fiskalnim kasama, o duvanu i o finansiranju lokalne samouprave.

Poslanici su izglasali i izmene zakona o turizmu, o privatizaciji, o obaveznom osiguranju u saobraćaju, o zaštiti od jonizujućih zračenja i o nuklearnoj sigurnosti, o prestanku važenja Zakona o Fondu za zaštitu životne sredine, hemikalijama, vodama, šumama, o stočarstvu, vinu, veterinarstvu, sudskim taksama, o vazdušnom saobraćaju, javnim putevima, vanrednim situacijama i o energetici.

Tim zakonskim rešenjima, između ostalog, predviđeno je ukidanje 138 parafiskalnih nameta, sedam agencija i drugih regulatornih tela, što će, smatra predlagač, rasteretiti privredu Srbije, a predviđeno je i minimalno povećanje akciza na cigarete i dizel gorivo i poreza.

Opšta stopa PDV-a od oktobra treba da bude povećana sa 18 na 20 odsto, dok je na sve životne namirnice zadržana snižena stopa tog poreza od osam odsto.

Poslanici su glasali i za četiri predloga zakona o potvrđivanju međunarodnih sporazuma i drugih akata, kao i o izboru viceguvernera Narodne banke Srbije i o Predlogu odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije.

Izmenama Zakona o visokom obrazovanju, o kojima će se raspravljati na novoj sednici nakon glasanja, biće omogućeno da studenti upišu narednu godinu sa 48 bodova ostvarenih u toku godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: