Vesti

1

Počeo Sajam robotike

Autor: IJ

Izvor: Tanjug/Novi Magazin

Počeo Sajam robotike

Manifestaciju je otvorio ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, istakavši da je održavanje takvih naučnih manifestacija veoma važno, jer je robotika značajna naučna grana koja je promovisana i u Srbiji.

Obradović je istakao i da se razvoj nacionalnih ekonomija zasniva na primenjenom znanju, dodavši da će održavanje ovakve naučne manifestacije doprineti promovisanju naučnih dodstignuća u toj oblasti.

On je naveo i da ovako nešto na originalan način promoviše naučna dostignuća u oblasti robotike, "a kroz brojne sadržaje mladim ljudima omogućava da im se probliže".

Prema njegovim rečima, razvoju srpske naučne misli, pored dela Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića ..., doprinose i srpski naučnici koji se bave savremenim disciplinama, poput robotike.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Miodrag Popović je rekao da taj fakulet ima dugu tradiciju kada je u pitanju oblast robotike i da će ova naučna manifestacija javnosti približi tu oblast i ukazati na nove trendove.

Posetiocima se predstavio i najnapredniji humanoidni robot na svetu "Asimo robot" iz Japana koji hoda, izvršava naredbe, priča... Manifestaciju, koja traje do 15. oktobra, organizuje Centar za promociju nauke u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Festival "Dani budućnosti:Robotika" je organizovan i uz podršku međunarodne organizacije - Instituta inženjera elektrike i elektronike (IEEE), Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS).

Na manifestaciji će biti predstavljen i "Nao robot", koji je na konferenciji za novinare protekle sedmice s predstavnicima medija i organizatorima razgovarao na srpskom jeziku, a potom i otplesao jednu numeru.
 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

miojov

NAO samo prica na srpskom a ASIMO prica ,hoda,trckara,sluzi caj,daje znak za start trke i mase na cilju...