Od Srebrenice se sve vrijeme pokušavalo praviti loše mjesto za Srbe tvrdnjom da je ovdje počinjen genocid. Ja ovdje tvrdim da nije počinjen genocid. Nije bilo genocida. Postojao je plan prema kojem su određeni stranci i bošnjački političari htjeli da nam nametnu krivicu i odgovornost za nešto što nismo učinili – izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.


Na predizbornom skupu svoje Stranke nezavisnih socijaldemokrata u nedelju uveče, kako izveštava klix.ba, Dodik je rekao da „za zločine koji su se desili u Srebrenici treba da odgovaraju oni koji su ih počinili, ali ne smije se zanemariti odgovornost i sa druge strane za 28.000 srpskih žrtava. Odgovore na ova pitanja trebaju dati sudovi, a ne bilo ko iz politike i od političara“.

– Stalo mi je da se Srebrenica razvija i da više Srbi ne budu zapostavljeni i poniženi kao što su to do sada bili. Političkim krugovima iz Sarajeva i pojedinim međunarodnim predstavnicima trebala je priča koja je prosipana, da su Srbi loši momci, a Bošnjaci žrtve. To mora prestati. Srbi su dobri ljudi, ponosan narod, dobri su i Bošnjaci kao narod, ali im je loša politika – kazao je Dodik. On je naveo i da će se u Srebrenici „i dalje svi slobodno živjeti i Bošnjaci će imati sva prava“.

Međunarodni sud pravde doneo je odluku da su snage bosanskih Srba u Srebrenici u julu 1995. počinile genocid koji je Srbija najpre propustila da spreči, a zatim da Haškom tribunalu izruči odgovorne, podseća klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari