Srbija

Ponedeljak, 13.04.2009.

16:02

Državne plate manje od 1. maja

Vlada Srbije će u četvrak usvojiti Predlog zakona kojim će biti smanjene sve plate u javnoj administraciji koje su iznad 40 hiljada dinara.

Izvor: Beta

Default images

"Očekujem da ga Skupština potvrdi u drugoj polovini aprila, a da stupi na snagu od 1. maja", kazao je ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić i dodao da se smanjenje odnosi na sve institucije u kojima je država osnivač i koje su od javnog značaja uključujući republičku i pokrajinsku vladu i privrednu komoru.

On je kazao i da će predložiti da se u Zakon o smanjivanju plata unesu odredbe da neće biti isplaćivanja bonusa u javnom sektoru u 2009. godini.

"To će biti zakonska obaveza a ne preporuka”, naglasio je on i dodao da će za one koji to budu kršili biti određene visoke novčane kazne i kazne zatvora do godinu dana.

Prema najavama Vlade Srbije plate u državnoj administraciji veće od 40 hiljada dinara biće smanjene za deset odsto, a na plate iznad 100 hiljada dinara smanjenje je 15 odsto, na razliku iznad 40 hiljada dinara.

Poznate zarade direktora u Agencijama

Vlada Srbije objavila je spisak zarada rukovodilaca u državnim Agencijama i Fondovima, prema kome su najveće isplaćenu zaradu u februaru imali generalni direktor u Centralnom registru 355.205 dinara i direktor Agencije za privatizaciju 344.149 dinara.

Plata prvog čoveka Agencije za osiguranje depozita iznosi 322.598 dinara, plata direktora Agencije za privredne registre je 280.104 dinara, a Agencije za energetiku republike Srbije - 243.183 dinara.

Februarska zarada direktora Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita iznosi 239.830, Fonda za razvoj Republike Srbije – 220 hiljada dinara i Komisije za zaštitu konkurencije - 209.235 dinara.

Po visini zarada slede direktori Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza - 209.098 dinara, Agencije za licenciranje stečajnih upravnika - 188.321 dinar i Garancijskog fonda - 185.345 dinara. Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća u februaru je primio zaradu od 166.114 dinara, a Turističke organizacije Srbije 165.953 dinara.

Direktor Agencije za reciklažu je primio 161.804 dinara, Akreditacionog tela Srbije - 154.840 dinara, Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza 149.641 dinar i Direkcija za mere i dragocene metale - 142.383 dinara. Zarada direktora u Agenciji za zaštitu životne sredine je 139.177 dinara, u Agenciji za energetsku efikasnost zamenik direktora - 135.068 dinara, u Agenciji za akreditaciju zdravstvenih ustanova – 134 hiljade dinara.

Manje zarade od svojih kolega imaju direktor Akcijskog fonda republike Srbije, koji je primio 123.295 dinara, zatim direktor Antidoping agencije Republike Srbije - 97.411 dinara i Zavoda za zaštitu prirode Srbije - 71.703 dinara. Tu je još i direktor Republičke agencije za prostorno planiranje koji je u primio u februaru samo jednu trećinu zarade i koja je iznosila 43.681 dinar.

Istovremeno, zamenik direktora Agencije za privatizaciju je primio 295.098 dinara, izvršni direktor Agencije za privatizaciju - 322.466 dinara, kao i direktori Centara te Agencije - 243.128 dinara. Tu je još i zamenik direktora Agencije za osiguranje depozita sa zaradom od 257.039 dinara, kao i registrator privrednih subjekata - 207.859 dinara, i 221.159 dinara koliko je primio registrator finansijskog lizinga i zaloge. Mnogi od ovih direktora na ta mesta dolaze samo kao članovi stranaka bez javnog konkursa. Ekonomista Mijat Lakićević za B92 kaže da partijski ljudi primaju astronomske zarade iako obavljaju poslove za koje nije potrebna nikva specijalna menadžerska sposobnost.

“Imate pod kontrolom mali broj ljudi, nema udara sa tržista, nema ničega što bi bilo rizik. To su poslovi male odgovornosti, tu bi plate trebalo da budu manje“, smatra Lakićević.

Tako na primer Vida Uzelac, direktorka Centralnog registra, firme čija je osnovna delatnost da građanima naplaćuje administartivne takse prima najveću platu među svim svojim kolegama 355.205 dinara. Ona u podacima koja je dostavila Vladi navodi da u 2009. nema nikakvih bonusa ni iako se zna da se stimulacije zaposlenima dele na kraju svake godine.

Ipak, sebi i svojim saradnicima je, prema dokumentu do koje je došla B92, samo u 2006. delila bonuse. Svi članovi UO Registra dobili su po jedan procenat odnosno više od milion dinara, a još milion dinara na svoju platu dobila je i direktorka Uzelac kojoj je pripao još jedan milion i kao predsednici UO Registra.

Baraćeva: Svi da objave podatke

Predsednica Saveta za Borbu protiv korupcije Verica Barać kaže da bez dileme sve gaencije kojima je država vlasnik ili osnivač moraju da dostave podatke o platama.

Agencija za kontrolu letenja, čiji je direktor rekorder po visini plate, ne nalazi se međutim na danas objavljenom spisku Vlade Srbije. Kako objašnjavaju u toj Agenciji, država im nije jedini vlasnik, već se finansiraju naknadom za pružene usluge avioprevoznicima, pa u slučaju smanjenja plata, višak ne bi odlazio u budžet Srbije, već stranim avio-kompanijama.

Predsednica Saveta za Borbu protiv korupcije Verica Barać kaže međutim da filozofije nema. “Znači sve ono što je u vlasništvu države i u vlasništvu građana, ne može tu da bude da se na nekoga odnosi i ne odnosi. Posebno te kontrolne institucije. Pa, one su takođe trošak za građane. Ništa one ne proizvode”, kaže ona.

“Država ne može da bude tajna organizacija ili da ima delove koji se tajno finansiraju. To je prosto nespojivo sa samom idejom vršenja javog posla i zaštite opšteg interesa”, podseća Baraćeva. Verica Barać kaže da je ona kao predsednica Saveta za borbu protiv korupcije mesečno prima 80 hiljada dinara, ali da nije zaposlena u Vladi, već da radi po ugovoru. Na isti način angažovani su i ostali u Savetu. Tako potpredsednik za mesec dana dobija 65 hiljada dinara, a članovi Saveta 45 hiljada dinara, a ti iznosi nisu menjani četiri godine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

20 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: