Vrata Evropske unije su, uprkos trenutnoj krizi unutar evrozone, i dalje otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana koje budu ispunile sve neophodne uslove, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel juče u Berlinu na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.


Na pitanje da li će kriza koja je zahvatila niz zemalja EU uticati na usporavanje procesa evropske integracije Zapadnog Balkana, Merkelova je izrazila stav da će države ovog regiona samo uz dalju evropsku integraciju „moći mirno da se dalje razvijaju“.

„Mi ćemo korak po korak, u skladu sa tim kako zemlje budu ispunjavale nužne uslove, ići dalje. Slovenija je taj put već odavno prošla, Hrvatska ga je takođe suštinski prošla, za ostale su vrata takođe otvorena na isti način, ali naravno sve zemlje moraju da ispune sve nužne pretpostavke“, rekla je Angela Merkel.

Da su vlasti Srbije spremne da „do kraja sprovedu reforme potrebne za pristupanje EU i obračunaju se s korupcijom“ poručila je vicepremijerka zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, koja je boravila u poseti Briselu.

U razgovoru s poslanicima Evropskog parlamenta, Grubješićeva je najavila da će srpska vlada uskoro usvojiti akcioni plan za preispitivanje reforme pravosuđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari