Tužilaštvo traži zatvor za Kneževića

N. B.

19. 09. 2012. u 14:46

U Specijalnom sudu počelo davanje završnih reči protiv optuženih za navodne malverzacije u Zrenjaninu. Tužilac kao da je spavao tri godine, izjavio je ministar odmah po izlasku iz sudnice

TUŽILAŠTVO za organizovani kriminal predložilo je u sredu na suđenju za navodne zloupotrebe u zrenjaninskoj opštini osuđujuću presudu za bivšeg gradonačelnika Zrenjanina, a sadašnjeg ministra Gorana Kneževića, po svim tačkama optužbe, kao i za još 20 optuženih i kazne u rasponu od dve do šest godina zatvora. Najviša kazna predložena je za Kneževića, a najniža od dve godine za nekoliko okrivljenih među kojima je i Mile Jerković, zaštićeni svedok u postupku koji se zbog pranja para vodi protiv Darka Šarića.

Zastupnik optužnice, Dragoslav Marković je iznoseći ocene tužilaštva o dokazima, istakao da sud prilikom donošenja prvostepene odluke uzme u obzir i otežavajuće i olakšavajuće okolnosti. Od olakšavajućih okolnosti naveo je da je reč o osobama koje nikada nisu osuđivane, da su porodični ljudi koji imaju decu. Marković je u višesatnoj završnoj reči istakao da ostaje pri navodima iz optužnice podignute 31. marta 2009. godine, kojom je Knežević, označen kao organizator kriminalne grupe. Ustvrdio je da su optužbe dokazane iskazima svedoka, materijalnim i drugim dokazima, među kojima su i snimci prisluškivanih razgovora.

Po izlasku iz sudnice, Knežević je izjavio da je iznenađen ovakvim stavom tužilaštva:

- Šta da kažem, tužilac kao da je spavao tri godine, kao da postupak nije išao, kao da se nije događao. Izgleda da se desilo suprotno mojim očekivanjima, da će se tužilaštvo otrgnuti iz ralja politike.

OPTUŽBE GORAN Knežević i još 20 njegovih saradnika optuženi su za navodne malverzacije sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu od 2006. do 2008. godine, čime su, kako se tvrdi, oštetili budžet opštine za najmanje 150 miliona dinara. Na teret im se stavljaju krivična dela zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja, primanje mita i davanje mita.

Tužilac je kazao da odbrane optuženih date na glavnom pretresu treba odbaciti, „jer su sračunate na izbegavanje krivične odgovornosti“.

- Na osnovu izvedenih dokaza utvrđeno je da su okrivljeni izvršili zloupotrebu službenog položaja u cilju pribavljanja imovinske koristi - rekao je Marković. - To su činili davanjem investitorima u zakup gradsko građevinsko zemljište po ceni od šest evra po kvadratnom metru, znatno niže od tržišne vrednosti i suprotno Zakonu o planiranju i izgradnji. Italijansko preduzeće „Pompea“ dobilo je zemljište za 21 milion dinara manje od tadašnje tržišne vrednosti, a preduzeće „Gece“ dobilo je za 32,7 miliona dinara manje od tadašnje tržišne vrednosti.

Govoreći o novcu koji je pronađen u dva sefa u novosadskoj ekspozituri Vojvođanske banke, tužilac je ocenio da se radi o novcu stečenom na nezakonit način.

- Treba odbaciti odbranu Kneževića po kojoj je 77.200 evra njegova ušteđevina, a preostalih 160.700 evra pronađenih u drugom sefu da su sredstva Demokratske stranke, prikupljena od raznih donatora.

Završna reč odbrane zakazana je od 17. do 19. oktobra. Ukoliko optuženima i odbrani ne budu bila dovoljna tri dana, zakazaće se novi termini, posle čega će biti izrečena prvostepena presuda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

nbgd

19.09.2012. 15:03

Da li Knezevic zaista misli da ce mu clanstvo u SNS omoguciti da izbegne odgovornost? Svi koji su zloupotrebili vlast treba da odgovaraju, ko god da je u pitanju.Ova zemlja je opljackana i unistena, zelimo pravdu i istinu!!

BI-BI-LA

19.09.2012. 17:19

@nbgd - Ma da je pravde i da se uspe sa pravdom barem50% Nebi danas imali ni jednog politicara sve bi se peselilo u biznismene sto polako vidimo u DS stranci.

BG

19.09.2012. 15:54

Ovaj Knezevic neki mnogo "sposoban" covek , vec mu faca sve govori.....bio u DS-u pa preleteo u naprednjake, hmm....na zalost Srbija je prepuna "preletaca" , i ovaj kao i mnogi drugi su zreli za "gajbu" !

Kontrolor

19.09.2012. 21:22

Ukoliko ovo opet nije neka medijska propaganda, potrebno je ministra procesuirati, jer svi moraju biti jednaki pred zakonom

Ajax

20.09.2012. 00:12

Ja u to ništa ne verujem! Dokazi su im nikakvi! Vrlo brzo će se dokazati da nije kriv!

Omega

20.09.2012. 00:15

Svako ko živi u Zrenjaninu i poznaje Ministra Kneževića i njegov rad, zna da tu nema ni trunke istine! To samo može biti neko potplaćen ali znam da će se utvrditi istina i da će svima biti jasno da je Knežević jedan od retko poštenih ljudi!

Vesna 73

20.09.2012. 10:45

Ako je zaista tako, treba da odgovara ali malo mi je nelogično da se tek sada otkrila "prevara". Više miriše na podmetanje noge ministru!

Nikolina

20.09.2012. 12:10

Ništa ovde meni nije jasno, verovatno kao građanu Srbije i netreba da mi bude već da pročitam naslov i kažem, aha, ovo je lopov! Ne mogu i neću jer umem da čitam sve do kraja a ovo mi liči na sve samo ne na krovicu Kneževića.

Biserka

20.09.2012. 13:09

Naravno, negativna kampanja nikada ne prestaje kad je u pitanju SNS. Interesuje me ko će biti sledeća žrtva kojoj će pokušati da odrube glavu pojedinci!

Surovi

20.09.2012. 13:25

Ko poznaje Gorana i malo mućne glavom, zna da je ovo klasična politička nameštaljka.Zbog čega bi se Goran kao gradonačelnik Zrenjanina udruživao sa portirom iz opštine i nekim referentima.Da se ovo nije desilo Goran bi bio rame uz rame sa Đilasom, a neko iz DS je to želo da spreči.

Miki

03.10.2012. 18:39

E sada je jasno zasto mu ne treba plata ministra-vredno je radio pa ustedeo.Svaka cast,treba slediti njegov primer