Ako krene vojna akcija protiv Irana, radi uništenja nuklearnog programa, od Izraela neće ostati ništa, izjavio je juče general Ali Džafari, glavni komandant Revolucionarne garde. On je izjavio na konferenciji za novinare da će odgovor na bilo kakav napad početi sa granica Izraela.


Islamska republika je u bliskim vezama sa naoružanim ekstremistima u Pojasu Gaze i Libanu, koji se graniče sa jevrejskom državom. Iranski zvaničnici su i ranije davali izjave u kojima se ukazuje na mogućnost da Izrael bude uništen, ali je Džafarijeva izjava neuobičajeno oštra i detaljna.

Džafari je upozorio da će u slučaju da izbije rat između Irana i Sjedinjenih Američkih Država biti ugrožen transport nafte kroz strateški moreuz Ormuz, koji spaja Persijski zaliv sa Indijskim okeanom. Džafari je izjavio da će Iran, bude li napadnut, istupiti iz ugovora o neširenju nuklearne tehnologije, na osnovu kojeg inspektori Ujedinjenih nacija obilaze iranska nuklearna postrojenja.

Međutim, on je ukazao da eventualno povlačenje iz ugovora ne bi značilo da će Iran praviti atomsku bombu. Džafari je ocenio da Sjedinjene Države ipak neće napasti Iran, jer su veoma ranjive, a američke vojne baze na Bliskom istoku našle bi se na udaru iranskih projektila. Šef Revolucionarne garde je takođe ocenio da nije verovatno da će Izrael krenuti u samostalnu vojnu akciju protiv Irana.

Netanjahu: Fanatici u Teheranu

Vašington – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ocenio je da je iranska vlada vođena „neverovatnim fanatizmom“. „Od pojave nuklearnog oružja postoje države koje imaju pristup toj vrsti oružja i stalno računaju koliki su troškovi, a kolika korist od njega. Ali, Iran vodi vlada neverovatnog fanatizma“, rekao je Netanjahu u intervjuu za američku televiziju En-Bi-Si (NBC). „Ne bih se uzdao u njihovu racionalnost“, naglasio je Netanjahu. Izraelski premijer je kazao da Iran ne može da se stavi pod kontrolu, kao što je to bilo moguće sa Sovjetskim Savezom za vreme hladnog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari