Kroz tekstove u štampi o nekim navodno kriminalnim aferama koje se tiču SPS želi se kriminalizacija socijalista, kako bi nas posvađali sa SNS. U svakoj partiji ima onih koji zloupotrebljavaju svoj položaj, ali oni iz SPS koji su možda vršili krivična dela i krali su amateri u odnosu na neke druge. Nemojte socijalistima da držite lekcije.

To što niste istraživali te kriminalce, već se bavili ucenama stranaka koje su bile manje u većim koalicijama, to nije razlog za jednu ovakvu kampanju. Ja sigurno neću nikoga da štitim, ali neću dozvoliti takvu kampanju. Nemam nameru da više budem tolerantan. To isto važi i za pripadnike MUP. Ne može da se komanduje kojim građaninom ćemo se baviti, a kojim nećemo. U prethodnoj Vladi Srbije ja sam bio ministar policije, a MUP-om su upravljali drugi. To više neće moći. A, što se tiče odnosa u aktuelnoj vladi, oni su sasvim korektni i radimo kao dobar tim – ovim je rečima premijer Srbije i lider SPS Ivica Dačić odgovorio na pitanje Danasa da li je njegova vlada stabilna i ima li međupartijskih neslaganja.

Fiskalni savet i MMF izneli su više primedbi na račun vladinih ekonomskih mera, posebno predloga rebalansa. Šta je vaš odgovor?

– Voleo bih da znam šta je alternativa onome što smo preduzeli. Ako je neko protiv 13. penzije ili izdvajanja novca poljoprivrednicima zbog suše, ako je neko nezadovoljan što neće biti zamrzavanja plata i penzija, ja ih javno pozivam na polemiku pred TV kamerama, pa neka narodu kažu šta predlažu. Ne znam kako da ograničavamo penzije kada pola miliona korisnika ima prihode manje od 15.000 dinara. Zato će i dobiti 13. penziju u četiri rate. Bio bih zadovoljan da se Fiskalni savet ovako oglašavao i u vreme vlade Mirka Cvetkovića, kada je i nastao deficit. Neću da budem poslušan prema pristalicama neoliberalnog koncepta u ekonomiji. Rebalans budžeta je maksimum u ovoj situaciji kako bismo smanjili pritisak na građane. Mi smo mala zemlja i moramo da se snalazimo. U ime Vlade Srbije poslao sam zahtev Ruskoj Federaciji za pomoć od 300 miliona evra do kraja godine. Razgovaramo sa MMF, EU, Svetskom bankom, švajcarskim, kineskim institucijama, a pre svega se uzdamo u svoje snage da putem investicija podignemo nivo proizvodnje.

Kako komentarišete lobiranje LDP da se u Narodnoj skupštini ne usvoji rebalans budžeta?

– Svako ko je opozicija ima pravo da se bori. Oni su pristalice neoliberalnog koncepta i zato se zovu liberali. Mi smo pristalice druge ideologije, jer ovo ne može da bude samo fiskalno odgovoran budžet, koji će strogo da uvodi finansijsku disciplinu, koji će ukazivati da nema para i da samo mora da se smanjuje potrošnja, bez ulaganja u privredu. Mi samo rastom proizvodnje možemo da povećamo zaposlenost i da smanjimo sve negativne parametre, pa i deficit. Ukoliko uspeju da se ne izglasa rebalans, pašće vlada, ali mislim da je LDP daleko od toga da može da nas sruši.

Stigao je i paket od sedam zahteva partije CDU nemačke kancelarke Angele Merkel. Kako ćete im odgovoriti?

– Ne treba se mnogo uzbuđivati i sekirati. Mi treba da znamo šta hoćemo. Svako ima pravo da iznosi svoje zahteve, a mi imamo pravo na naše mišljenje. Tragamo za rešenjem kako da prođemo kroz evropske integracije, da uđemo u EU, a da pritom ne moram da verifikujemo nezavisnost Kosova. To će biti naš principijelni stav do kraja. Mi smo spremni na dijalog s Prištinom u bilo kom formatu, na bilo kom mestu, za traženje dogovornog rešenja. Ako oni smatraju da je sve rešeno, a mi samo treba da sednemo za isti sto i kažemo „u redu je“, to neće moći.

U kom pravcu će ići odnos Srbije prema Srbima na KiM nakon ukidanja nadgledane nezavisnosti?

– Strategija države Srbije mora da bude realističnija. Da bude u interesu Srba i na severu i na jugu Kosova. Uloga vlade i Kancelarije za KiM treba da bude pomoć ljudima u realnom životu, koliko je to moguće. Nemački zahtevi se odnose i na to da mi uopšte iz budžeta ne finansiramo Srbe na KiM Kosovu, pa kažu da je taj novac veći od pomoći koju dobijamo iz EU. To je divna briga za naš budžet. Ja bih, opet, njih pitao zašto daju ogromnu ekonomsku pomoć za Kosovo? Zašto su iz celog sveta došli da proslave kraj nadgledane nezavisnosti? Kako to da Amerikanci imaju interes da pomažu Albance, a da Srbi nemaju interes da pomažu Srbe? Govori se o paralelnim institucijama na Kosovu, a šta je bila OVK kada je nastajala, šta su bile sve one albanske ustanove van sistema Srbije? Ali mi ne treba da se žalimo na svet da je nepravedan. Najveći uspeh je da od neprijatelja napravite prijatelja. Ja ću to pokušavati.

Jedan od zahteva za pregovore u članstvu u EU je i reforma pravosuđa?

– Mi tu stvari moramo da sredimo. Samo što sada ne treba ići u reformu reforme, jer onda svemu tome nema kraja. U Briselu sam razgovarao na tu temu i ovih dana ćemo imati sastanak u vladi o korpusu mera u pravosuđu i strategiji za borbu protiv korupcije.

Doneta je i odluka o ukidanju više državnih agencija. Ima li i tu pritisaka na vladu i vas lično?

– Nema toga ko mi nije pisao da neke od agencija treba da ostanu. Imao sam zahteve iz Evropske komisije da neke agencije ne ukidamo. Svi moraju da shvate da naši građani imaju osećaj da žive u nepravednom društvu. Pitao bih Fiskalni savet, Narodnu banku i MMF da li je normalno da u uslovima ovakve krize, kada se traži da „zavrnemo šiju“ penzionerima, strane banke iznesu milijardu i po evra kroz profit iz naše zemlje? Od koga su to odneli? Pa, od našeg naroda. Oni na to imaju pravo i to nije kršenje zakona, ali je društveno neodgovorno. Što ne iznose iz svojih zemalja u Srbiju, nego iznose odavde, od ovog mučenog naroda.

Da li je MMF nastavak aranžmana uslovljavao prodajom Telekoma?

– Ne. Oni nisu imali nikakve zahteve, već su došli da steknu uvid u aktuelno stanje. Od oktobra će dolaziti misija koja će razgovarati o mogućim novim aranžmanima.

Ako sam ministar, ja ću i da odlučujem

Kada će i po kom principu biti izabran novi direktor policije?

– Kako je i po zakonu, direktor policije biće izabran na konkursu. Mi u poslednjih godinu dana imamo situaciju u kojoj ja nisam raspisao konkurs za direktora policije jer je Savet za nacionalnu bezbednost insistirao da aktuelni direktor ostane do završetka izbora. Ali ja neću dozvoliti da budem ministar unutrašnjih poslova koga vi novinari propitujete, a da ništa ne odlučujem u Ministarstvu. To je nemoguće. Onda neka dođu ti koji upravljaju policijom, pa da odgovaraju na vaša pitanja, a ne ja da odgovaram za sve što ne valja, a da neko drugi određuje ko će biti pod istragom i da na kraju ispadne da su svi kriminalci u SPS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari