SPS u koaliciju sa DS pre četiri godine nije ušla na nagovor tadašnjeg ambasadora SAD u Srbiji Kamerona Mantera ili bilo kog drugog ambasadora, niti je cilj formiranja te vlade bio da se naudi bilo kojoj političkoj partiji, pa ni DSS-u.

Vlada SPS i DS te 2008. bila je politička realnost u datom trenutku, u interesu građana i sa ciljem da Srbija dobije stabilnu vlast. Mnogi od principa koji su tada konstituisani ostali su načela čak i sadašnje vladajuće koalicije okupljene oko SPS, SNS i URS – kaže za Danas portparol socijalista Đorđe Milićević.

Milićević negira i Manterovu izjavu da je on „od Dačića napravio evropejca“ u zamenu za ulazak SPS u Socijalističku internacionalu i dobijanje međunarodnog legitimiteta. Na pitanje da li su tačne Manterove tvrdnje da su Dačiću prijem u SI, ako podrži Borisa Tadića, obećali Hoze Luis Zapatero i Jorgos Papandreu, Milićević navodi da SPS još nije članica Internacionale i da to dovoljno govori o istinitosti reči Kamerona Mantera.

„Zna se način na koji neko aplicira za SI, koje uslove treba da ispuni i kada na red dolazi prijem u punopravno članstvo. Ništa od toga ne biva za jednu noć, a tačno je da je SPS krenula putem koji vodi u Internacionalu“, precizirao je Milićević.

U DS, koja je bila stožer vladajuće koalicije za koju je posle izbora u maju 2008. lobirao ambasador SAD, juče nisu želeli da komentarišu izvode iz knjige „Američka diplomatska služba i diplomatija 21. veka“, u kojoj su navedeni i Manterovi citati.

„Danas je nedelja, vikend i nije vreme da govorim ko se s kim sastajao pre četiri godine. Uostalom odakle ja to znam ko je i kako lobirao. Najbolje da o svemu porazgovarate sa Dačićem“, rekao nam je predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović.

Podsetimo, odmah nakon formiranja vlade DS i SPS pre četiri godine, poslanici DSS tvrdili su u parlamentu da će tom vladom upravljati „Boris Tadić, uz konsultacije s Kameronom Manterom, Stivenom Vodsvortom (ambasador Velike Britanije), Milanom Bekom i Miroslavom Miškovićem“.

„Manter grubo obmanjuje da je Vojislav Koštunica bilo šta zapalio, kao što je, s druge strane, istina da je pola Srbije zapaljeno i da je ubijeno hiljade nevinih ljudi tokom NATO agresije“, saopštio je tokom vikenda portparol DSS Petar Petković.

Ugledni magazin „Forin polisi“ objavio je ovih dana da se Manter, koji je bio ambasador SAD u Beogradu od sredine 2007. godine do 2009, „osvetio“ Vojislavu Koštunici za paljenje američke ambasade februara 2008. tako što je uticao da lider DSS izgubi izbore i mogućnost da formira vladu. Kako se navodi, Manter je imao dokaze da je Koštunica lično odobrio napad na Ambasadu, pa je učinio sve da se SPS posle majskih izbora okrene DS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari