Vesti

0

Pokret veterana neće rušiti gej paradu

Autor: DjO

Izvor: Tanjug

Pokret veterana neće rušiti gej paradu

"Nekoliko stotina politički instruisanih individua ne mogu predstavljati blizu 400.000 ratnih veterana, koji se za svoj status i svoja prava moraju izboriti kroz institucije kao i ozbiljan dijalog sa Vladom Srbije. Do tog dijaloga ne dolazi na ovaj način, već ozbiljnim razgovorom i konkretnim zahtevima o kojima će se u narednom periodu ozbiljno razgovarati", navodi se u saopštenju Pokreta veterana.

Pokret veterana ne može da podrži skup veterana koji treba da se održi istog dana kada i skup LGBT aktivista, "zbog simbolike datuma i velike mogućnosti eskalacije sukoba u Beogradu, što nikome ne ide u prilog, a najmanje ratnim veteranima koji su svojim delom dokazali da Srbiju vole iznad svega".

Pokret veterana je, kako se navodi, predao Predlog zakona o boračko-invalidskoj zaštiti i od Vlade Srbije zahteva da institucije ubrzaju proces dobijanja mišljenja nadležnih resora kako bi se taj predlog što pre našao na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Predsednik Pokreta veterana i narodni poslanik Saša Dujović, kao jedini legitimno izabrani predstavnik veterana Srbije, će od predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića zatražiti da se po hitnom ostupku stavi na dnevni red predlog zakona koji je dao Pokret veterana uz podršku 30.000 građana.

Istovremeno, Pokret veterana najoštrije osuđuje pokušaje polarizacije građana Srbije po osnovu seksualne opredeljenosti i zatražio je od organizatora Parade ponosa da odustanu od šetnje 6. oktobra.

"Zahtevamo od organizatora ''prajda'' da shodno izražavanjima o borbi za ljudska prava odustanu od svojih namera da 6. oktobra šetaju gradom. Na taj način će pokazati da su im evropski put Srbije i ljudska prava na prvom mestu," ističe se u saopštenju.

Ratni veterani Srbije nikada nisu ratovali za novac, već za čast i obraz države Srbije i takvu sliku ne može pokvariti niko, pa ni pojedinci koji pokušavaju da iskoriste vruću temu Prajda za svoju promociju, navodi se u saopštenju i dodaje da Veterani Srbije nikada neće rušiti Beograd.

Predsednik Saveza ratnih veterana Srbije Mile Milošević rekao je Tanjugu da će više od 500 ratnih vojnih veterana sa područja Topličkog okruga organizovano doći 6. oktobra u Beograd, gde će se priključiti Savezu ratnih veterana Srbije u održavanju "Parade srama", na kojoj će skrenuti pažnju javnosti na svoj položaj.

Oni će, prema Miloševićevim rečima, tražiti od Vlade Srbije i ostalih nadležnih institucija da se usvoji zakon o borcima.

Milošević je rekao da ne podržava "Paradu ponosa", koja će biti održana istog dana u Beogradu, ali da je "ratni veterani, ratni vojni invalidi i rodbina palih boraca neće rušiti".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR