Dunavom plovi u gondoli

Tanjug

14. 09. 2012. u 15:45

Italijan Vitorio Orio zaplovio je iz Beča u svojoj gondoli na put koji će ga odvesti 300 kilometara nizvodno do Budimpešte

VENECIJA - Italijan Vitorio Orio zaplovio je danas iz Beča Dunavom u svojoj gondoli na put koji će ga odvesti 300 kilometara nizvodno do Budimpešte.

Kako prenosi agencija AFP, 71-godišnji gondolijer, koji je na tradicionalnom venecijanskom čamcu 2001. prešao Lamanš i plovio rekom Hadson, napredovaće u ritmu od 60 do 70 kilometara dnevno. Njegova prva stanica biće glavni grad Slovačke, Bratislava, gde bi trebalo da stigne večeras.

Orio će u svojoj gondoli putovati sam, a ukoliko bude raspoložen, možda će zapevati i neku serenadu dok bude veslao do svog cilja.

Oriova plovidba Dunavom u gondoli, prve ove vrste u istoriji ove reke, trajaće oko pet dana. Očekuje se da vremešni gondolijer, kojeg će njegov tim za podršku pratati u motornom čamcu, stigne u mađarsku prestonicu u utorak.

Snimak putovanja, pokrenut u korist italijanske fondacije koja pomaže deci oboleloj od raka, moćiće da se vidi na JuTjubu.

Među prethodnim Oriovim podvizima su plovidba od Bazela do Amsterdama i od Venecije do Vatikana gde je neobičnog gondolijera primio papa.

Orio je izabrao Dunav za svoj poslednji projekat kao "simbol jedinstva različitih nacija i naroda", objasnili su njegovi sponzori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije