Capital.ba

Američka ekonomija pokazuje tračak nade

11.04.2009. / 8:50

obama23VAŠINGTON, Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je danas da američka ekonomija počinje da pokazuje “tračak nade”, ali da je i dalje pod “ozbiljnim stresom”. Obama je to rekao nakon sastanka u Bijeloj kući s članovima svog ekonomskog tima među kojima su bili ministar finansija Timoti Gajtner, ekonomski savjetnik Leri Samers i predsjednik Federalnih rezervi Ben Bernenki.
Predsjednik SAD je rekao da će njegova administracija preduzeti dodatne mjere u narednih nekoliko nedjelja kako bi poboljšala poslovnu klimu i naglasio važnost da se one odraze na ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta.
Prema njegovim riječima, značajan broj vlasnika kuća je zatražio refinansiranje hipoteka, a prošlog mjeseca Služba za male biznise zabilježila je povećanje od 20 odsto, što znači da male kompanije, koje se smatraju kičmom ekonomije, “počinju da dobijaju novac”.
Predsjednik SAD je ocijenio da je i dalje visoka stopa nezaposlenosti i priznao da ima još mnogo posla da se uradi.
“Počinjemo da vidimo napredak”, rekao je Obama i dodao da “ako se držimo toga i ne ustuknemo pred nekim poteškoćama, onda sam apsolutno ubjeđen da ćemo vratiti ovu ekonomiju na pravi put”.
Obama je naveo da je sa savjetnicima razgovarao o stabilnosti finansijskog sistema, tržištu nekretnina i programu pomoći bankama.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!