Vlada Srbije objavila antikrizne mjere

0
10
Srbija – Povećanje PDV-a na 20 odsto i ukidanje 130 parafiskalnih nameta, ograničen rast plaća

Vlada Srbije usvojila je prvi paket mjera za stabilizaciju javnih finansija kojim je predviđeno obaranje konsolidovanog budžetskog deficita sa sadašnjih 7,1 na 6,7 odsto do kraja godine, čime će, kako je izjavio ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić, budžetski deficit biti oboren na četiri odsto BDP-a sljedeće godine.

Za pokrivanje budžetskog deficita i otplatu javnog duga Srbiji će ove godine biti potrebno rekordnih 4,4 milijardi evra, a samo za plaćanje kamata troši se tri puta više u odnosu na kompletan agrarni budžet.

Po ocjeni Dinkića, odlaganje fiskalne konsolidacije uvelo bi Srbiju, za godinu-dvije, blizu grčkom scenariju. Predstavljajući  Program za zaustavljanje krize koji, kako je istakao, osim obaranja deficita, znači i smanjenje brzine rasta javnog duga, koji će po inerciji rasti i u narednom periodu da bi se zaustavio 2014. godine, Dinkić je rekao da mjere predviđaju i ukidanje 130 parafiskalnih nameta, koje će rasteretiti privredu Srbije.

“Izmenama 12 zakona koje je Vlada usvojila, biće zaustavljen vrtoglavi rast budžetskog deficita i prikočen rast javnog duga. Primena programa treba da donese uštede od 26 milijardi dinara u poslednjem kvartalu ove godine i 120 milijardi dinara (oko milijardu evra) u narednoj godini”, saopšteno iz Ministarstva finansija Srbije.

Vlada Srbije je saopštila da se paket mjera prevashodnos odnosi na troškove države i smanjivanja birokratije, ali su i socijalno odgovorne u pogledu zaštite najugroženijih slojeva stanovništva.

“Programom se značajno rasterećuju zanatlije, mala i srednja preduzeća, u kojima danas radi oko milion ljudi. Istovremeno, rebalansom budžeta obezbeđena su značajna sredstva za podršku poljoprivredi, privredi i za socijalnu zaštitu najugroženijih slojeva stanovništva”, navodi se u obrazloženju mjera.

Ukidanjem 130 parafiskalnih nameta, poreski sistem postaje jednostavan i predvidiv. Na primjer, već od 1. oktobra, 300.000 preduzetnika i vlasnika malih preduzeća više neće morati da plaćaju firmarine i takse za isticanje reklame, što će im u uslovima krize donijeti uštedu i do 200.000 dinara godišnje. Ukida se šumarina koju su do sada morala da plaćaju sva preduzeća na ukupan prihod koji ostvare, nezavisno od toga da li njihova djelatnost ima ikakve veze sa zaštitom šuma. Ukidaju se i brojne takse koje su do sada plaćali poljoprivrednici.

Ukidaju se ili smanjuju naknade različitih državnih agencija, komisija i drugih državnih institucija i maksimalno uprošćava njihovo administriranje, a uvodi se i pravilo da ubuduće ne može biti naplaćena taksa ukoliko neki državni organ traži dokument koji izdaje drugi državni organ. Svi cjenovnici i tarife različitih republičkih i lokalnih institucija biće detaljno pročešljani.

Građani će već od 1. oktobra imati manje troškove za registraciju automobila, koja će u nekim gradovima biti i skoro 4.000 dinara (38 eura) jeftinija, zbog ukidanja nekoliko republičkih i smanjivanjem lokalnih taksi. Registracija vozila biće jednostavnija i plaćaće se samo jednom uplatnicom, u odnosu na sadašnjih 12. Pored već ukinutih fiskalnih kasa za zanatlije, Vlada Srbije donijela je odluku da se kaznene odredbe za zatvaranje firmi zbog neizdavanja fiskalnih računa zamijene primerenim novčanim kaznama.

Ukidaju se sopstveni prihodi svih direktnih budžetskih korisnika (osim sudstva).
Kako je na svom sajtu predstavila novi paket antikriznih mjera Vlada Srbijr će određene uštede postignuti i ukidanjem nepotrebnih agencija, uprava, direkcija i fondova, čije se nadležnosti poklapaju sa poslovima koje već obavljaju ministarstva.

“Vlada namerava da zaštiti slojeve stanovništva kojima je najteže u ovoj krizi. Neće biti zamrzavanja plata i penzija, ali njihov rast u narednom periodu mora biti ograničen, tj. usklađen sa realnim mogućnostima budžeta“, piše se na sajtu Vlade, odnsosno Ministarstva fiansija Srbije i dodaje da  je za preko pola miliona najugroženijih penzionera, čija su mjesečna primanja ispod 15.000 dinara, Vlada obezbjedila posebnu pomoć u iznosu od po 16.000  dinara (oko 150 eura) godišnje, čija će prva rata biti isplaćena već tokom sljedeće nedjelje.
-PDV povećan na 20 posto

Kao dio paketa antikriznih mjera, Srbija je povećala PDV sa 18 na 20 posto. Opšta stopa PDV-a biće povećana na  20 posto od oktobra, ali se za mala i srednja preduzeća od 1. januara uvodi mogućnost da PDV plate tek kada robu naplate. Tu mogućnost moći će da iskoriste sva preduzeća čiji je godišnji promet do 50 miliona dinara, a to je slučaj sa oko 86 posto svih današnjih PDV obveznika.

Za razliku akciza na bezolovni benzin, gorivo za javni prevoz i transport (uključujući i taksiste i kamiondžije), kako bi se stabilizovala njegova cijena, povećane su akcize na cigarete. Porez na dividende i prihode od kamata povećan je sa sadašnjih 10% na 15%. Ukupan efekat mjera na prihodnoj strani budžeta iznosiće 17 milijardi dinara u četvrtom kvartalu i 56 milijardi dinara sljedeće godine.

(Anadoly Agency)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.