Sledeće nedelje najverovatnije će i zvanično početi izborna kampanja unutar Demokratske stranke. Kampanji će prethoditi sednica Izvršnog odbora, koja bi trebalo da bude održana do kraja ove sedmice i sa koje će svim opštinskim odborima DS biti prosleđene kvote, na osnovu koje će oni birati delegate za izbornu skupštinu.

Bojim se da će izborne kampanje samo spolja imati fer plej odnos, dok će se unutar stranke pretvoriti u igru moći ko će dobiti više podrške i ko će dati više obećanja članovima partije, kaže u razgovoru za Danas Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta Demokratske stranke .

Kolike su Tadićeve šanse da ponovo bude izabran za predsednika, budući da ga je Đilasova „struja“ preglasala na Glavnom odboru?

– Glasanje na ovom odboru nije parametar, jer su se predstavnici Beograda i Vojvodine bolje organizovali i ponašali disciplinovanije. Predstavnici iz unutrašnjosti Srbije nisu čak svi ni došli, ali kada bude stvarnih izbora, onda će to biti drugačije organizovano. U pitanju su tajni izbori, iza paravana, tako da je tu mnogo manja kontrola i uticaj. Koliko će biti kontrolisani delegati, to je sada drugo pitanje, ali ja i dalje verujem da najveću podršku u stranci ima Boris Tadić, a imao bi i veću podršku da se išlo na nesporedne izbore.

Ipak, dobar deo najbližih saradnika okrenuo je leđa Tadiću, poput Božidara Đelića?

– Problem je taj što ljudi idu za svojim interesima i obećanjima . Ne znam tačno o čemu se tu radi. Ono što zbunjuje jeste da je Tadić pre mesec dana bio neprikosnoven, usvojen je njegov izveštaj, pozdravljen je ovacijama, data mu je podrška da pravi vladu, a kada to nije učinio, onda je odjednom postao najgori. Ono što me takođe zbunjuje jeste to da imamo oštar napad vladajuće koalicije na sve naše lokalne funkcionere koji su pravili vlast, osim na Beograd. U Novom Sadu se vodi krstaški rat, a u Beogradu Đilas od protivnika dobija pohvale .

Čudi i podrška Ružice Đinđić Draganu Đilasu?

– Ona na Glavnom odboru nije govorila, ali jeste tačno da je podržala Đilasov predlog za delegatski sistem glasanja. Otišla je pre kraja sednice i nisam imao prilike sa njom da razgovaram, tako da ne znam šta su bili njeni motivi.

Hoće li nakon eventualne podele u DS uslediti i podela u vašem poslaničkom klubu?

– Poslanici su samostalni, niko im ne moće uzeti mandat i imaju protivnika koji se zove vlast. To je nešto što nas ujedinjuje u parlamentu i bilo bi loše da se delimo. Za sada smo koherentni. Lične simpatije moraju biti potisnute u drugi plan. No, neke stvari su moralnog karaktera.

Da li ćete se vi aktivno uključiti u lobiranje za Borisa Tadića?

– Ja ne lobiram, ja samo govorim ono što mislim, a mislim da je Tadić bolje rešenje od Đilasa. Borisu ne dugujem ništa i moj stav je isključivo vezan za procenu ko može bolje da vodi stranku. On je sazreo kao državnik, osvaja na nastupima i tokom dvadeset godina, koliko je u DS, praktično je srastao sa strankom. Sa njim bismo sačuvali jasan put kojim DS treba da ide i u njegovo vreme DS je ostvario najbolje rezultate u istoriji stranke. Vratio je ugled zemlji u regionu, došli smo do statusa kandidata. Što se mene tiče, učestvovaću u javnim debatama, ali još ne znam ko će biti Borisov deo tima, niti kada će tačno i odakle krenuti u kampanju.

Da li to znači da sa Đilasom programski deo DS ne bi bio jasno profilisan?

– Jasno je da taj njegov put nije jasan, da nema ideologije. On smatra da možemo sa svima, da je nevažno iz koje su stranke, a da je važno samo da imamo dobar tim. On ima menadžersko-tehnokratski pristup i to jeste važno, ali drugo su malo širi politički vidici, koji zahtevaju više političkog iskustva.

Zar gradonačelnik Beograda nije ostvario značajne rezultate?

– On ima rezultat, pogotovu kao gradonačelnik, ali sa globalnog stanovišta stranke to i nije neka novost. Ne treba da podsećam da je DS pobeđivao u užem delu Beograda još početkom devedesetih. Beograd je demokratski i to je sasvim sigurno. Jedna je stvar dobiti izbore u Beogradu, a druga dobiti izbore u Crnoj Travi, Preševu, Bujanovcu. Osim toga, gradonačelnici Beograda bili su Zoran Đinđić i Nenad Bogdanović u dva mandata. Ovim ne želim da umanjujem ničiji rezultat, niti da potcenjujem ono što je urađeno u glavnom gradu, ali taj rezultat nije dovoljan da se uporedi sa rezultatom koji je DS postigla u svojoj istoriji u poslednjih desetak godina.

„Kompozitori“, stranački bogataši i debata

Šta je ono što će opredeljivati delegate na izbornoj skupštini DS 10. novembra?

– Mnogo toga će biti presudno i na osnovu različitih parametara delegati će se opredeljivati za kandidate. Nije isti položaj naših delegata u Beogradu i Vojvodini, gde smo na vlasti i u unutrašnjosti Srbije, gde su novi „kompozitori“ uspeli da prekomponuju koalicije i vlast. Osim toga delegati će se opredeljivati i na osnovu sopstvene egzistencije. Unutar same stranke ima bogatih ljudi, a ima i onih koji su zahvaljujući stranci postali bogataši i nešto dobili. Na drugoj strani ima onih koji su izgubili posao i koji žive u siromaštvu, pa pogledi prvih i drugih na samu stranku nisu isti. Kad stranka ima 180.000 članova, to je jedan veliki konglomerat i tu su i sudbine i interesi različiti. Međutim, najvažnije jeste da probudimo debatu unutar stranke i da svi odbori pozovu članstvo da učestvuje u raspravi i izboru delegata. Ako imamo fer i demokratsku atmosferu, onda je sasvim svejedno ko dobija izbore. To garantuje da će se stranka pridržavati programa i Statuta.

Ješić deo Đilasovog tima

Član GO DS Goran Ješić ističe za Danas da će biti deo tima Dragana Đilasa ukoliko se on bude kandidovao za predsednika stranke u naredna dva meseca. On objašnjava da zamenik predsednika DS-a još nije počeo rad na formiranju svog tima ljudi, koje će ukoliko postane predsednik stranke predložiti za funkcionere u stranci, kao i da se još ne zna kada će početi unutarstranačka kampanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari