Ekonomija

1

Vlada odlučila da poveća PDV na 20 odsto

Autor: MP

Izvor: Beta/Novi magazin

Vlada odlučila da poveća PDV na 20 odsto

Izvor: Beta

Snižena stopa PDV-a od osam odsto na sve životne namirnice je zadržana. Za mala i srednja preduzeća od 1. januara sledeće godine uvodi mogućnost da PDV plate tek kada robu naplate.

Izmenama zakona se predviđa i povećanje iznosa PDV-a koji se vraća poljoprivrednicima sa sadašnjih pet na osam odsto pri čemu se uvodi obaveza da se novac direktno uplaćuje na račun poljoprivrednika.

Ekonomista Ivan Nikolić smatra da posle povećanja PDV-a "cenovni šok" ne bi trebalo da bude veći od 1 do 1,5 procenta.

On je rekao da će rast cena biti ublažen time što nije podignuta poreska stopa za osnovne životne namirnice pa će PDV ostati snižen i iznosiće osam odsto.

"Cene hleba ili mleka ne bi trebalo da budu veće od sadašnjih. Time su zaštićeni oni sa najnižim primanjima", kazao je Nikolić.

Ocenio je da će porast PDV-a kratkoročno uticati na punjenje budžeta, ali da su ključne i mere koje treba da olakšaju poslovanje preduzeća, poput ukidanja 130 poreskih stopa, kazao je Nikolić.

Ekonomista Miroslav Prokopijević ocenio je kao potpuno pogrešnu meru Vlade Srbije da od oktobra porez na dodatnu vrednost (PDV) poveća sa 18 na 20
odsto.

"Ova mera će samo privremeno malo popuniti budžet, daviće privredu, a kroz nekoliko meseci biće još samo veći problem", kazao je on agenciji Beta.

Prokopijević je naglasio da se povećanjem PDV-a za dva odsto samo izvlači novac iz privrede gde se koristi produktivno i on odlazi u državu gde se koristi neproduktivno.

On je dodao da bi ova mera imala smisla samo ako bi se kazalo da će se porezi podići šest meseci dok se ne smanje rashodi vezano za državu i dok se ne otpusti jedan broj ljudi iz države, a onda će se oni vratiti tamo gde su bili.

"Ovo je jedna štetočinska politika i od takvog ministra koji to radi ne može ništa bolje ni da se očekuje", naglasio je Prokopijević.

Povećanje cena za pet odsto

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović ocenio je danas da će povećanje poreza na dodatnu vrednost uticati na poskupljenje hrane i drugih proizvoda u Srbiji za dva do pet odsto.

Papović je agenciji Beta rekao da, iako nije povećan porez na hranu, trgovci će ipak naći način da poskupe svoje proizvode. 

On je ocenio da nije u redu to što Vlada povećava PDV i što najveći teret krize treba da podnesu građani.

Prema njegovim rečima, Vlada bi trebalo da otvori tržište i da se bori protiv monopola, koji vladaju na srpskom tržištu.

Papović je poručio i da građani zbog novih poskupljenja treba da budu oprezni sa budžetom i da se ne zadužuju previše.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

dragan

Da li je Vlada donela odluku da ukine ingerencije i Agencije za lekove u oblasti medicinskih aparata, rezervnih delova, odnose sa carinskim službama jer se radi o strateškim i esencijalnim proizvodima. Napominjem da su svi proizvodjači of EU,preko USA,Australije, Brazila,Kine, Japana, Pakistana (najbolji hiruški instrumenti)i ponovno plaćanje registracija u Srbiji. Proizvodjač treba da bude u obavezi da dostavi validni certifikat. Agencija za lekove, vakcine, reagense ima dosta ovlašćenja da se nestručno bavi i registrovanjem medicinskih aparata i opreme ! Ako nije naplata radi budžeta,nema nikakve osnove da ta odluka i dalje bude na snazi ! To bi samo po sebi ukinulo tendere (forsiranje stranačkih firmi)i vratilo direktno pogadjanje kao i licitacije. Opširno je to, a "reforma" je pokazala da je potpuna utopija koja je proizvela velike afere u zdravstvu Srbije !