Capital.ba

Blagi rast akcija na azijskim berzama

10.09.2012. / 10:21

TOKIO, Na većini azijskih berzi cijene akcija jutros su blago porasle jer se ulagači nadaju podsticajnim monetarnim mjerama američkog Feda i daljem napretku u rješavanju dužničke krize u evrozoni, pa su podaci o slabljenju kineske ekonomije pali u drugi plan.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei u 7:30 bio u minusu oko 0,2 odsto, dok berzovni indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu stagniraju na nivoima od petka. U Australiji i Šangaju cijene akcija porasle su između 0,1 i 0,3 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija bez japanskih bio na dobitku 0,2 odsto.

Jutros objavljeni podaci pokazuju da je kineski izvoz u avgustu porastao nešto slabije nego što se očekivalo u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je uvoz oštro pao, što ukazuje na slabljenje tamošnje potražnje.

No, to nije obeshrabrilo ulagače jer se nadaju novim mjerama za podsticanje privrede. Prošle su nedjelje kineske vlasti odobrile 60 velikih infrastrukturnih projekata kako bi podstakle rast.

Fed će najaviti nešto više?

Ulagači se nadaju i da će američki Fed na ovonedjeljnoj sjednici uvesti nove podsticajne mjere. Većina analitičara očekuje treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike, ili barem produženje roka primjene rekordno niskih ključnih kamatnih stopa.

“Očekujemo da će Fed minimalno produžiti primjenu niskih kamata, no velika je vjerovatnoća da će najaviti i nešto više”, kaže Amber Rabinov iz ANZ Researcha.

U fokusu ulagača ove će nedjelje biti i odluka njemačkog ustavnog suda o tome je li uspostava evropskog fonda za finansijsku pomoć ESM u skladu s njemačkim zakonima.

Ulagači se nadaju da će ustavni sud dozvoliti pomoć prezaduženim članicama evrozone, kao što je Španija, prenose agencije.

Madrid ove sedmice namjerava razgovarati s ministrima finansija evrozone o planu Evropske centralne banke za kupovinu državnih obveznica. Sastanak ministara finansija održava se 14. i 15 septembra.

Ulagači se nadaju novom napretku u rješavanju dužničke krize, nakon to su prošle nedjelje čelnici ECB-a najavili kupovinu obveznica prezaduženih članica evrozone kako bi im se smanjila cijena zaduživanja.

“Premda ECB-ov program kupovine državnih obveznica nije direktno rješenje za evropsku zaduženost i slabljenje privrede, taj plan kupuje dragocjeno vrijeme nacionalnim vladama za provođenje mjera štednje i druge reforme”, kaže strateg u City Indexu Ashraf Laidi.

Nakon što je u petak, podstaknut planom ECB-a, kurs evra dostigao 1,2815 dolara, najviši nivo u gotovo četiri mjeseca, jutros je na valutnim tržištima skliznuo na 1,2785 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena evra oslabila je sa 100,25 jena, koliko je dostigla u petak, na 100 jena.

Kurs dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće na nivoima od petka, oko 78,25 jena.

Nakon što je u petak porasla za 80-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na berzi u Njujorku oslabila za 10-ak centi, na 96,35 dolara po barelu.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!